01.05.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Фестивалът на производителите: Да вкусиш Симитли

На 6 септември площадът на Симитли се превърна в мъжка песен, а хлябът и виното, и традиционните местни ястия добавиха вкус, автентичност и аромат на един фестивал с бъдеще.

220 мъжки гласове се състезаваха в 22 мъжки групи във фестивала „С хляб, вино и песен“, но площадът стана по-красив с традиционната изложба на производителите от община Симитли със специалното участие на щанд и от община Струмяни.

Да вкусиш Симитли – да почувстваш топлината на ръчно изработения хляб, да усетиш великия майсторлък на професионалните готвачи и ресторантьори, да опиташ  и да се върнеш за още. Такава изложба остава в небцето завинаги.

Благословени онези, които съхраняват старите български рецепти и ги предават на младите.

Красиви млади жени стояха зад щанда на село Долно Осеново, където можеше да се опита „царицата“ на сладките баници на Югозапада, според учените-гастрономи. Топи се в небцето… – нещо като кадаиф, но не съвсем. 

Трапезата на град Симитли представяше Цветанка Кимчева – питка, баница, топла пърженица, кошница с плодове и зеленчуци, цветя грозде, тиква, качамак, баница със сирене, баница с тиква и орехи

Опитвали ли сте кутмач?

Кутмачът от Сушица  представи неговият кмет Георги Митрев: “Това са камъни от Сушица, специални. Нагорещяват се до червено. И се слагат в овчето мляко. И млякото е сварено.”

Много го опитаха. Невероятно беше.

Пак там, зад щанда на Сушица, стоеше млад мъж и съпругата му, с двете си деца – момиче и момче – животновъдът Смилен Воденичарски, който, заедно със семейството си отглежда 50 бивола, 50 крави, овце и кози. Всички работят здраво, за да отглеждат тези глави добитък, включително и децата.

“Представям биволско, краве мляко и млечни продукти. – каза скромно Смилен. – И благодари на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, че винаги помага. И пожела здраве и живот на всички – за празника на Симитли.”

И печено прасенце по сушички имаше на масата на малкото планинско селце.

До Сушица – скромно – с домашно плетени и екологични кукли стои Ина Ангелова от Крупник, за която плетенето и куклите са добро съчетание на хоби и работа. Ножарят Иван Кюпов представяше един стар занаят – ножарството. “Труден занаят е ножарството, но ми харесва.” – казва младият мъж, застанал зад ками и ножове.

Задушен заек и много традиционни ястия представя Градево: плодове и зеленчуци, изгледани с любов от стари баби, питка направена с голямо желаниепечени чушки, сиренце, качамак, бракадан, баници три вида – тиквеник, сладкиши, боб със сланина,  гювечета, компоти, варена царевица, пълнени чушки с ориз и кайма, домашно кисело, традиционни фунийкиИ всичко това приготвено от 10 дами от Градево.

Крупник е обединен и заедно с кмета Иванка Чакалска са наредили дълга трапеза. Тук е 84-годишната баба Велика, която е неотлъчно до младите, за да предава кулинарната традиция.

Много хора се  скупчваха пред щанда на село Полето, зад който стоеше и кметът Иван Манчев. Агне, печено във фурна на тухла така, както се пече за курбан за Богородица, с пълнена пуфка – с дреболии и ориз, дъхави питки, три вида баници – с праз, с шоколад, със сирене, пърженица, каварма, домашно кисело мляко, домашна извара, кумски ориз – орис с домашен суджук и месо, местно силно вино…

А на Полена не й стигнаха три маси, за да сложат произведеното от тях: баници, питки, традиционни ястия. Изобилие и с любов произведено за фестивала от жените на Полена, кетеринг от кафе “Невада”, млечни продукти от земеделския производител  Димитър Заеков, а кметът Веселин Топузов гордо позираше зад красивия щанд.

С  традиционни ястия се представи Черниче в една трапеза с питки, кифлички, домашни сладки фунийки, кекс, попарник… Кметът Георги Стефанов стои плътно до дамите – със знаме в ръцете.

И малкото село Железница представи прекрасен щанд, произведен от домакините.

Райна Гюрова представяше кулинарната традиция на Брежани, наредила баници, питки, кекс и други традиционни ястия.

Катя Лулейска от Ракитна е прославена с най-добрия качамак с пръжки в общината, както и с баница с праз, баница със сирене, питка с орнаментите на фестивала.

Всички ресторанти от Симитли се представиха със своите кулинарни шедьоври, представиха се и местните месни производители, сладкари и хлебопроизводители. Участваха с щандове всички населени места на община Симитли, кафе “Его”, “Вива”, Младост, Алпийска градина, заведение за Бързо хранене – пазара, Сладкарски цех с марки “Едос”, Хлебозавода, месарските производители Марта Манова и Цветимес, земеделски производители и много други.

Площадът на Симитли, в унисон с мъжките гласове, които огласиха четирите планини, се превърна в празник на уникалната българска кулинарна традиция. 

Да вкусиш Симитли – да почувстваш топлината на ръчно изработения хляб, да усетиш великия майсторлък на българката, на професионалните готвачи и ресторантьори, на  да опиташ  и да се върнеш за още. Такава изложба остава в небцето завинаги.

Related posts

Избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването ще могат да гласуват в две секции на територията на град Симитли

admin

Синът на екслидера на СДС в Сандански Е. Муларов заловен да шофира след употреба на наркотици

Пожар във ферма в Якоруда

admin

„Майстори“ на покрив измамиха пенсионерка в Благоевградско

Дани Тренчева

Общинската млечна кухня в Благоевград поскъпна двойно

admin

В една лента е ограничено движението по пътя Кюстендил – Дупница

Дани Тренчева

Leave a Comment