29.03.2024
Без категория България

Общо звено между прокуратурата и ДАНС за изборите на 2 април

Създава се Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за взаимодействие между институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Ръководствата на държавното обвинение и ДАНС подписаха заповед, регламентираща действията на двете институции за гарантиране на политическите права на гражданите и осигуряване на бързо и ефективно противодействие на престъпленията, свързани с парламентарните избори на 2 април.

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно която „главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания“, посочват от прокуратурата.

„Трайно установената добра практика, доказала своята ефективност и ефикасност чрез функционирането на Национално междуведомствено звено за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори“, се посочва още в съобщението на прокуратурата.

Ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната.

БТА припомня, че на 27 февруари главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС Пламен Тончев, в които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено между трите институции във връзка с предстоящите избори. От държавното обвинение посочват, че създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите.

На 22 февруари министър Иван Демерджиев посочи, че ако МВР бъде поканено отново да участва в общ щаб с прокуратурата по повод изборните нарушения, той няма да се съгласи, защото „няма правна рамка за това“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Как ще се заплаща трудът по празниците?

Дани Тренчева

БЛС сезира етичната комисия заради изказвания на доц. Атанас Мангъров

Дани Тренчева

Според омбудсмана е справедливо и наложително битовите клиенти на природен газ да получат подкрепа от държавата

admin

Последен ден за подаване на заявления за подпомагане на лозарите

admin

Въвеждат се по-тежки санкции за компютърните престъпления

Дани Тренчева

Честваме Преп. Мелания Римлянка

Дани Тренчева

Leave a Comment