26.04.2024
Пулсът на Югозапада Сандански

Нови фалити на търговци на главната улица в Сандански

Сривът на бизнеса с обувки и дрехи в магазинчетата, които определят облика на главната улица в Сандански, продължава. В първите дни на март нови помещения са освободени на централната търговска улица „Македония“ и на второстепенните „Воден”, „Първи май“, „Мара Бунева”, бул. „Свобода“, установи репортерска проверка. Досегашни наематели там бяха търговци от Сандански, Благоевград и Петрич.

Основната причина да освободят помещенията са високите наемни цени, вариращи от 50-70 евро на квадратен метър, което товари бюджета им месечно с около 1500-2000 лв. Сумите се оказват непосилни на фона на слабия оборот, който от месец на месец пада все повече.

Сред фирмите, които се отказаха от този бизнес на главната улица, е „Аси”, собственост на Ангел Николов, който предлагаше детски дрехи и обувки. Обектът отвори преди година, но вече е затворен заради тотален срив на продажбите. Конслултант-продавачът Ваня Стоянова се е регистрирала на борсата преди няколко дни. Тя коментира, че от близо година собственикът е започнал бизнеса си в Сандански, той е от  Благоевград.

„Работим само за покриване на наема. Заплатата, която получавам, е 1000 лева. Аз се притеснявах, че няма оборот, и шефът сам взе решение да затвори магазина”, каза Ваня.

Там, където все още работят магазините на централната  търговска улица „Македония“, обслужването е поето изцяло от собствениците, те не наемат продавач-консултанти поради драстичното намаляване на оборотите. Някои  са на ръба на оцеляването, но се надяват да издържат, докато ситуацията се промени и нещата потръгнат.

Лазар Емилов, който от 20 години е на търговската улица, сподели: „Добре че са приятелите и роднините ни. Те пазаруват от нас – за имен ден, за рожден ден, за Коледа и Нова година. Иначе досега щяхме да затворим. Продаваме с надценка от 10-15 процента, или казано – 5-10 лева за нас. Докато преди работихме на 100 процента, сега всичко се повишава и по-добре е да изкарам днес 50 лева за мен, отколкото нула. Голям проблем за търговците на главната улица е, че през последните две пандемични години почти всяко второ семейство пазарува онлайн детски играчки и аксесоари. През  януари оборотът ми бе 7200 лв., а през февруари 9900 лв. Или на месец печалбата ми е около 1000 лева, тъй като работя на 15 процента надценка”, каза  Емилов.

Освободените търговски помещения в центъра на Сандански от началото на годината са вече 35. Все по-често по витрините се виждат вместо стоки табели „Обектът се отдава под наем” или „Тотална разпродажба” с надпис на български и гръцки език. Отдават се под наем 10 помещения на ул. „Воден“, която е обособена като търговска в курортния град, 6 на ул. „Мара Бунева”, която се намира на гърба на Районен съд – Сандански, 2 на метри от градския площад. Липсва телефон за контакти на табелите, което значи, че вероятно вече са си намерили нови наематели.

Както „Струма” писа, в момента най-големият  търговски обект в Сандански – ГУМ,  се  извършва мащабен ремонт, след като общинският имот бе отдаден на концесия за срок от 35 години. Приключи бизнеса си и единствената арт галерия в града, стопанисвана от художника Румен Божинов, неговия зет и дъщеря му. Галерията е освободена от началото на януари и все още помещението е  празно.  Имотът е общинска собственост.

източник: „Струма”

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Факултетът по педагогика на ЮЗУ „Неофит Рилски“ отбеляза 45-годишнината от основаването си с международна научна конференция

Дани Тренчева

19-ти ретро парад пристига в Симитли

admin

Земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер в района на град Белица

admin

Писателката Гергана Тодорова и Община Симитли започнаха съвместна инициатива в социалните центрове

Председателят на ОбС – Банско К. Загорчин: Стига спекулации със зоната около хижа „Г. Делчев“, 90% от нея е частна, никой още не е поискал да строи

admin

Абитуриент от Сатовча се хвърли с колата си в дере и загина

Leave a Comment