26.04.2024
България

ЛЮБОПИТНО! Стопеното население в Пиринско реже 1 депутатски мандат, в 49-ото НС вече ще сме с 10

Предстоящите парламентарни избори ще са последните, в които Благоевградска област ще има 11 депутати. Причината е рязкото намаляване на броя на живеещите в областта, които към края на 2021 г. са останали 278 814 души. Това е броят на постоянно пребиваващото население според 18-ото преброяване миналата година на Националния статистически институт, което бе обещано от НСИ до средата на октомври.

На база изтеклите предварително данни за броя на населението политическите сили вече изготвиха таблици с движението на депутатските мандати по области. Стопяването на Благоевградска област твърдо ще намали с 1 мандат броя на депутатите още в 49-ото НС, показва справката. По един мандат ще бъде отрязан и за областите Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен. Във Варна и Пловдив броят на депутатите съответно ще се увеличи с по 1 мандат, а в останалите области, включително и в София област, мандатите остават досегашните.

Най-драстично ще е увеличението на депутатите в София-град, които в момента са 42-ма, а ще станат 54, тъй като регистрираните в столицата са нараснали до 1 480 830 души. На фона на постоянно пребиваващите в страната 6 520 314 души това означава, че на всеки 1000 българи 440 се водят софиянци./Струма/

Related posts

Ивайло Мирчев: Част от сивата олигархия е против влизането на България в еврозоната

Спецакция на полицията се провежда край Пловдив

admin

Кирил Петков за КС: България загуби частица от своя суверенитет

Дани Тренчева

Продължава акцията за изчезналите рибари в язовир „Мандра“

admin

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” бранят Борисов като един

Задържаха голямо количеество прекурсори за производство на синтетични наркотици

admin

Leave a Comment