01.05.2024
България Политика

Кирил Петков вече е без имунитет

Бившият премиер и настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков вече официално е без имунитет. Така разследването на прокуратурата срещу него във връзка с двойното му гражданство може да продължи. В началото на пленарния ден председателят на НС Росен Желязков (ГЕРБ) обяви заявлението на Петков за отказ от имунитет.

В края на миналата седмица той обяви намерението си, след като обяви за „нелегитимен“ избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор на мястото на освободения предсрочно от поста Иван Гешев.

„Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват „на трупчета“, написа Кирил Петков във „Фейсбук“.

Главен прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков заради досъдебно производство, свързано с двойното му гражданство и встъпването му в длъжност като министър на икономиката в служебно правителство на Румен Радев през 2021 г. Преди повече от две години обаче прокуратурата отказа да образува разследване по казуса.

Related posts

8 932 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 13 декември 2021

Дани Тренчева

Почина 6-годишното дете, пребито с метална тръба от дядо си

Дани Тренчева

НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми

Пред „Продължаваме промяната“ от „Български възход“ поискаха първо правителство, след това бюджет

admin

Харалан Александров прогнозира нови избори напролет

admin

Leave a Comment