26.04.2024
България

За първи път в историята: Жена е избрана за председател на КС

Съдия Павлина Панова е новият председател на Конституционния съд.

Тя е избрана на заседание на съда днес. Присъствали са всички 11 съдии.

Панова е първата жена председател на Конституционния съд в историята на институцията. Тя стана Конституционен съдия през 2018 година, избрана от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС.

Преди това Панова беше наказателен съдия и зам.-председател на Върховния касационен съд. Преди 7 години тя беше и кандидат за председател на ВКС, но на поста беше избран конкурента ѝ Лозан Панов.

Сега Павлина Панова заема поста председател на Конституционния съд на мястото на проф. Борис Велчев, чийто мандат на конституционен съдия изтече вчера.

54-годишната Павлина Панова е доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наказателен съдия с дългогодишен опит. Беше ръководител на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и заместник-председател на съда. Тя дълги години беше съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Първият председател на КС е Асен Манов. После съда оглави проф. Живко Сталев. Последователно за по три години председатели на КС бяха Христо Данов и Неделчо Беронов, Румен Янков, Евгени Танчев и Димитър Токушев. Проф. Борис Велчев беше председател на Конституционния съд два два мандата и така ръководи институцията 6 години.

Вижте определението за избор на съдия Павлина Панова:

Източник: БНТ

Related posts

1539 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

Проектокабинетът Петков – ето кои са министрите

Дани Тренчева

Честваме паметта на Св. Климент Охридски

Дани Тренчева

Правителството отпусна 18 милиона лева за български кинопродукции

Дани Тренчева

Важна информация от НАП

admin

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment