21.07.2024
България Политика

Юрист: Този парламент ще произведе нетрайни и оспорими конституционни промени

„Резервиран съм към целия процес заради ниската обществено-политическа легитимност на парламента. Той е избран с историческо дъно на избирателна активност. Възможно е в резултат на преговори да се стигне до конституционно мнозинство, но това НС може да произведе само нетрайни, оспорими конституционни промени, които при следваща конфигурация сигурно ще бъдат ревизирани“. Това заяви д-р Борислав Цеков, юрист и експерт по конституционно право за „Твоят ден“.

Той счита, че кадровият въпрос води до търсене на съгласие за конституционни промени, но това не е съдебна реформа. „Да се навлезе в процесуалното и материалното законодателство, там са сериозните практически проблеми, с отношение към справедливостта. „Не очаквам нови идеи или философия за някой институт или институция. Дебатите ще бъдат центрирани върху отстраняване на главния прокурор или запазването му. Вероятно и някои ще бранят осъществяването на конституционния мандат“, коментира експертът. И изрази надежда, че президентът няма да има амбиции за разширяване на правомощията, защото това е вредно и носи авторитарен оттенък. „Нито един от големите проблеми на България не произтича от Конституцията“, категоричен е д-р Цеков.

От своя страна доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, обясни, че промените в съдебната власт са основани на три теми – върховенството на правото и правата на човека. „Очаквах депутатите да се променят първо Закона за съдебната власт и НПК. А проектът на министъра на правосъдието е минималистичен. В него има само това, за което има мнозинство. 

Според нея политическите партии са престанали да представляват гражданските интереси. А плодът е ниската избирателна активност. „Партиите можеха да подходят по-глобално и да направят равносметка на действието на Конституцията от създаването й насам“, подчерта тя.

Related posts

Седмица след като правителството обяви, че Иван Демерджиев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи, той отрече

admin

Синът на зам.-окръжния прокурор на Перник излиза на свобода

admin

Прогноза за времето 13 януари 2022

Дани Тренчева

НАП наложи запор върху стоки, собственост на фирма, укрила близо 100 000 лв. ДДС

admin

Румен Радев: Дори и един силно фрагментиран парламент може да намери обединение около важни за страната решения

admin

Църквата почита днес Св. прор. Малахия и Св. мчк Гордий

Дани Тренчева

Leave a Comment