23.04.2024
България Политика

Юрист: Този парламент ще произведе нетрайни и оспорими конституционни промени

„Резервиран съм към целия процес заради ниската обществено-политическа легитимност на парламента. Той е избран с историческо дъно на избирателна активност. Възможно е в резултат на преговори да се стигне до конституционно мнозинство, но това НС може да произведе само нетрайни, оспорими конституционни промени, които при следваща конфигурация сигурно ще бъдат ревизирани“. Това заяви д-р Борислав Цеков, юрист и експерт по конституционно право за „Твоят ден“.

Той счита, че кадровият въпрос води до търсене на съгласие за конституционни промени, но това не е съдебна реформа. „Да се навлезе в процесуалното и материалното законодателство, там са сериозните практически проблеми, с отношение към справедливостта. „Не очаквам нови идеи или философия за някой институт или институция. Дебатите ще бъдат центрирани върху отстраняване на главния прокурор или запазването му. Вероятно и някои ще бранят осъществяването на конституционния мандат“, коментира експертът. И изрази надежда, че президентът няма да има амбиции за разширяване на правомощията, защото това е вредно и носи авторитарен оттенък. „Нито един от големите проблеми на България не произтича от Конституцията“, категоричен е д-р Цеков.

От своя страна доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, обясни, че промените в съдебната власт са основани на три теми – върховенството на правото и правата на човека. „Очаквах депутатите да се променят първо Закона за съдебната власт и НПК. А проектът на министъра на правосъдието е минималистичен. В него има само това, за което има мнозинство. 

Според нея политическите партии са престанали да представляват гражданските интереси. А плодът е ниската избирателна активност. „Партиите можеха да подходят по-глобално и да направят равносметка на действието на Конституцията от създаването й насам“, подчерта тя.

Related posts

Николай Костов: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен, колкото сега

Дани Тренчева

Христо Иванов: Няма промяна в позицията на ДБ за РС Македония

admin

Надежда Йорданова: Главният прокурор дължи отчетност

Поетапното увеличение на акциза за цигарите и тютюневите изделия мина и на второ четене

admin

Борисов: Правителство може да има само с мандат на ГЕРБ-СДС

admin

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment