09.02.2023
България Политика

Юрист: Този парламент ще произведе нетрайни и оспорими конституционни промени

„Резервиран съм към целия процес заради ниската обществено-политическа легитимност на парламента. Той е избран с историческо дъно на избирателна активност. Възможно е в резултат на преговори да се стигне до конституционно мнозинство, но това НС може да произведе само нетрайни, оспорими конституционни промени, които при следваща конфигурация сигурно ще бъдат ревизирани“. Това заяви д-р Борислав Цеков, юрист и експерт по конституционно право за „Твоят ден“.

Той счита, че кадровият въпрос води до търсене на съгласие за конституционни промени, но това не е съдебна реформа. „Да се навлезе в процесуалното и материалното законодателство, там са сериозните практически проблеми, с отношение към справедливостта. „Не очаквам нови идеи или философия за някой институт или институция. Дебатите ще бъдат центрирани върху отстраняване на главния прокурор или запазването му. Вероятно и някои ще бранят осъществяването на конституционния мандат“, коментира експертът. И изрази надежда, че президентът няма да има амбиции за разширяване на правомощията, защото това е вредно и носи авторитарен оттенък. „Нито един от големите проблеми на България не произтича от Конституцията“, категоричен е д-р Цеков.

От своя страна доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, обясни, че промените в съдебната власт са основани на три теми – върховенството на правото и правата на човека. „Очаквах депутатите да се променят първо Закона за съдебната власт и НПК. А проектът на министъра на правосъдието е минималистичен. В него има само това, за което има мнозинство. 

Според нея политическите партии са престанали да представляват гражданските интереси. А плодът е ниската избирателна активност. „Партиите можеха да подходят по-глобално и да направят равносметка на действието на Конституцията от създаването й насам“, подчерта тя.

Related posts

Иван Демерджиев: Очаквам отговори от главния прокурор

Дани Тренчева

ГЕРБ: Думите на Кирил Петков, че армията не е финансирана правилно и достатъчно са лъжа

Дани Тренчева

Жена с психично заболяване се удави в гребния канал в Пловдив

admin

Още 460 хил. лева при общата сума от близо 71 млн. лева добави служебното правителство за изборите

admin

Ковид-19 за последното денонощие

admin

Иван Гешев покани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за промените в Закона за съдебната власт

admin

Leave a Comment