17.06.2024
Пулсът на Югозапада

ЮЗДП с мерки за осигуряване на населението с дърва за огрев на достъпни цени

• До 90 лв. за пространствен куб. метър с включен ДДС да е цената до краен потребител
• За улеснение на домакинствата към съществуващите 8 централни склада за продажба на дърва ще бъдат обособени нови 8

Комплекс от мерки и проактивни действия за своевременно осигуряване на достъпни цени на дърва за огрев на населението през 2022 г. предприема Югозападното държавно предприятие. До 31 януари на директорите на териториалните поделения на ЮЗДП е разпоредено да инициират срещи с кметовете на съответните общини за уточняване на реда и начина за продажба на дърва на физически лица /на корен, от склад и доставка до краен клиент/. До 15 февруари кметовете следва да представят в горските и ловни стопанства коректни списъци на желаещите да закупят дърва, като се посочат необходимите количества за директни продажби за лична употреба чрез продажба на корен или продажба от склад. Определените количества по общини и цените ще бъдат оповестени на видно място в кметствата и в държавните горски и ловни стопанства в обхвата на ЮЗДП, както и на интернет страниците им.

До края на февруари ЮЗДП се ангажира да разкрие 8 нови централни склада за продажба на дърва на населението в държавните горски стопанства в Елин Пелин, Етрополе, Добринище, Кресна, Невестино, Петрич, Пирдоп и Самоков. Така с обособените преди 4 години складове в Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, Осогово, Дупница, Брезник, Витошко-Студена и София общият им брой ще достигне 16. До края на март действащите към момента централни складове трябва да осигурят и поддържат около 200 пространствени куб. метра налични количества дърва в тях, за да могат да реагират гъвкаво при повишено търсене.

За да се избегнат спекулативни цени, в зависимост от спецификата на съответното горско или ловно стопанство, приоритетно ще бъдат обособявани обекти и обявявани процедури за добив, товарене, транспортиране и разтоварване до крайния клиент. В този случай общата стойност на услугата до крайния клиент не бива да надвишава 90 лв./пространствен куб. метър с ДДС. Предстои провеждането на процедури по ЗОП за закупуване на 7 товарни автомобила за транспортиране на дървата за огрев до краен потребител и още 4 лекотоварни за доставка на дървесината в самите населени места. Предвидено е също закупуване на 4 машини за цепене на дърва, така че клиентът да ги получава нарязани и нацепени, готови за употреба.

Related posts

„Септември“ (Симитли) победи с 2 на 0 „Пирин“ (Гоце Делчев) в контролна среща

Дани Тренчева

Преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ще учат безплатно украински бежанци на български език

admin

Започна приема на заявления за допълнителна еднократна финансова подкрепа за отопление от 400 лева

admin

Внушителна група от община Симитли със заявка за силно представяне на кукерския фестивал в Благоевград

Дани Тренчева

Жена пострада при зрелищна каскада в р. Места край с.Баня

Петър Петров

МАЩАБЕН ПРОЕКТ! Държавна борса на 150 дка край Симитли дава „рамо” на производители и търговци в Югозападна България

admin

Leave a Comment