25.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Строител от Хасково вкара за втори път в КЗК поръчката за ул.„Промишлена“ в Благоевград

Строител от Хасково вкара за втори път в КЗК поръчката за ул.„Промишлена“ в Благоевград.

По процедурата договаряне без предварително обявление кметът на Благоевград Илко Стоянов определи благоевградската фирма „ДВН проект“ ЕООД за упражняване на авторски надзор на ул. „Промишлена“.

Прогнозната стойност е 33 333.33 лв. без ДДС. Фирмата на Димитър Юруков е избрана, тъй като пратила уведомително писмо в общината, че има авторски права върху работните проекти на улицата.

Парите за надзора са налични въз основа на сключено Споразумение № РД-02-30-106/26.10.2022 г. между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Благоевград. Срещу тях фирмата трябва да изготви „работен проект“ на обекта и да следи проектите да се изпълняват от първата копка до рязането на лентата.

Междувременно Общината обяви за втори път обществена поръчка за строеж на улицата между жк „Еленово“ и жк „Ален мак“, от една страна, и промишлената зона на града – от друга. Тя отново е с прогнозна стойност 6 263 906.49 лв. без ДДС, осигурени от МРРБ. Със същите параметри обществената поръчка бе обявена и миналия август, от 5 участвали в нея фирми за изпълнител бе избрана благоевградската „Растер юг“ на Радослав Костов и Антон Муртов, но малка фирма от Самоков, специализирана в изработка на стъклопакети и дограма, атакува избора в КЗК. Комисията не откри нередности, самоковлията обаче обжалва решението й във Върховен административен съд и го спечели. Освен че успя да върне обществената поръчка от самото начало, собственикът на фирмата Иван Околски осъди Община Благоевград и на 8500 лв. за съдебни разноски. Случаят с обжалването е на път да се повтори с цялото му разтегляне във времето и излишни разходи на Община Благоевград за адвокати, експертизи и т.н.

В сряда, 15 февруари, в КЗК е подадена жалба и за втората обявена от Община Благоевград обществена поръчка за строежа на ул. „Промишлена“, по която още тече срок за подаване на оферти. Този път тя е от хасковската строителна фирма „Аква Конструкт груп“ ЕООД със собственик Атанас Дечков Атанасов. Не е ясно какви нарушения е видял Атанасов в документацията на поръчката, но в жалбата си е депозирал и искане за временно спиране на процедурата.

При това положение КЗК веднъж трябва да се произнесе по искането за временни мерки, после – по същността на жалбата, като и в двата случая двете решения могат да се обжалват във ВАС. Това означава още няколко месеца забавяне на строителството по една поръчка с отдавна уредено финансиране и 30-годишна нужда на благоевградчани да могат да слизат по тази улица до работните си места, вместо да заобикалят с километри и да блокират трафика на кръговото на „14-и полк“ в пиковите часове.

Припомняме, че това е пореден провал на екипът на кмета Илко Стоянов! ВАС спря обществената поръчка за изграждане на ул. „Промишлена“ в Благоевград. РЕШЕНИЕ № 498, София от 17.01.2023 год. в името на народа, Върховният административен съд на Република България, в съдебно заседание провело се на 14. 12. 2022 година отменя решение на КЗК, която класира на 1-во място благоевградската фирма Растер – Юг и решение на кмета на община Благоевград за откриване на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет “ Изграждане на улица „Промишлена“ гр. Благоевград.

Сагата с улица „Промишлена“ е от десетилетие на няколко предходни кметски екипа с изключение на бившия кмет инж. Румен Томов, който проектира и подготви документите за изграждането на дългоочакваната улица от благоевградчани.

Това е поредния провал на община Благоевград, като най-вероятно кметът Илко Стоянов няма да има късмета да пререже лентата на ул. „Промишлена“, като кмет на областния град.

Пореден провал на екипът на кмета Илко Стоянов! ВАС спря процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане на ул. Пореден провал на екипът на кмета Илко Стоянов! ВАС спря процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане на ул.

 

Припомняме, че община Благоевград излезе с новина, която публикуваме без редакторска намеса:

Навръх Димитровден и Ден на строителя! Кметът Илко Стоянов подписа договор за финансиране на ул. „Промишлена“
Кметът на Благоевград Илко Стоянов подписа договор за финансиране на дейностите по изграждане на улица „Промишлена“ с МРРБ.
Това е първата реална стъпка за реализиране на ключовия обект, който ще реши дългогодишен проблем, стоящ пред жителите на областния център на Пиринско.
Финансирането е осигурено в резултат на последователна и далновидна политика от страна на кмета Стоянов, както и градивен диалог с МРРБ.
Предвиденият финансов ресурс е в размер на 7 697 269.79 лева, като първоначално общинска администрация ще получи 50% от тях.
Към момента Община Благоевград не може да се ангажира със срокове за започване на СМР дейностите, тъй като процедурата се обжалва в КЗК още от самото й откриване и е възможно да се премине към сключване на договор с фирма изпълнител след приключване на законовите процедури.
Улица „Промишлена“ ще свързва бул. „Димитър Солунски“ с кварталите „Еленово“ и „Ален мак“. С реализиране на обекта значително ще бъде облекчен автомобилният трафик от централна градска част за двата квартала, както и обратния маршрут. Пешеходците също ще бъдат улеснени.
Община Благоевград вече има изготвен проект за обекта, а само за няколко месеца кметът Стоянов успя да извади разрешително за строеж.
Припомняме, че усилията на няколко предходни кметски екипа бяха насочени именно в тази посока, но никой от тях не се увенча с успех, заради липса на цялостна подготовка.

Related posts

С приходи от частна инвестиция Община Разлог изгражда нов атрактивен парк на 40

admin

Служебни министри влязоха в инициативния комитет на партията на Стефан Янев

admin

Кукерите от кв. „Ораново“ – Център сложиха звънците в деня, преди Коледа, за да напомнят, че Сурва наближава

Дани Тренчева

Училищата в област Благоевград преминават на онлайн обучение от понеделник, въвежда се и вечерен час за лицата под 18-годишна възраст

Дани Тренчева

Прокуратурата в Благоевград разследва поемане на дългосрочен дълг от Общината

Дани Тренчева

Две коли в сблъсък на кръстовище в кв. “Запад” в Благоевград

Leave a Comment