23.04.2024
България

ЮЗДП набира дарения за залесяване на 15 дка гори в Пирин, Рила и Родопите

Югозападното държавно предприятие набира финансиране за почистване и залесяване на 15 дка гора с над девет хиляди фиданки дъб и пърнар в Рила, Пирин и Родопите.

Проектът е част от традиционната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“ и предвижда полагането на грижи за новата гора в рамките на следващите три години, докато дръвчетата се захванат и могат сами да устояват на атмосферните условия.

В рамките на инициативата на ЮЗДП се предвиждат и часове за опазване на околната среда за ученици от Благоевград. Практическото обучение ще се осъществява от квалифицирани горски педагози с помощта на специално оборудван мобилен фургон и ще включва интерактивни игри и пособия. Значимостта на проекта от ЮЗДП обясняват с климатичните промени, които ще засегнат сериозно Югозападна България и горите по долините на реките Струма и Места. Заради повишаването на температурите и по-малкото валежи се очаква изместване на отделните видове с около 400-500 метра надморска височина. Миграцията на посухоустойчиви дървесни видове в по-ниските части на планините трябва да бъде подпомогната от лесовъди и с тази кауза са се заели от ЮЗДП.

Подробности за проекта могат да се открият на страницата на дарителската кампания Izberi.rbb.bg, откъдето лесно всеки може да дари за инициативата.

В рамките на тазгодишното издание на традиционната дарителска кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ набират средства общо 15 значими каузи в сферите здравеопазване, социални дейности, култура и образование и опазване на околната среда. Инициативата се провежда за 13-а поредна година, като от 2009 г. досега банката, служителите и широката общественост са подкрепили общо 283 проекта с над 3,5 млн. лв.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в „Избери, за да помогнеш“ 2021, са Национален археологически музей, Рилски манастир, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Монтана и Кърджали, Български фонд за женитe, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Наградата на херцога на Единбург, Фондация „За нашите деца“ и Природен парк „Шуменско плато“. Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

Related posts

Хора с фалшиви сертификати решили да се ваксинират, прокуратурата се самосезира

Дани Тренчева

Ковачева настоява за спешни мерки за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ

admin

Депутатите преха на първо четене поскъпването на цигарите от 1 март

admin

Радев: В най-близко време свикваме Народното събрание

Дани Тренчева

16 г. затвор за младеж, убил дядо по особено жесток начин

admin

Митнически служители откриха недекларирана валута за над 200 000 лв. на ГКПП „Капитан Андреево“

Дани Тренчева

Leave a Comment