26.04.2024
Свят

Ще има нови санкции по „Магнитски“ в седмицата на Срещата на демокрациите

В следващите няколко дни Министерството на финансите на САЩ ще обяви поредица от санкции срещу чужденци, участващи в корупция, сериозни нарушения на човешките права, задушаващи медии и подкопаващи демокрацията. Ще бъдат засегнати както правителствени и официални представители, така и частни лица, а основанията ще бъдат различни, включително по Глобалния закон „Магнитски“.

Това съобщи късно в петък „Уолстрийт джърнъл“, а в неделя говорител на министерството го потвърди пред „Ройтерс“. По този начин Вашингтон иска да даде пример и да мотивира и други държави да действат по-решително. Конкретните решения за санкции ще бъдат обявени в навечерието на насрочената за 9 и 10 декември виртуална Среща за демокрацията.

На нея президентът на САЩ Джо Байдън е поканил:

  • държавни и политически лидери
  • представители на частния бизнес
  • защитници на човешките права и неправителствени организации
  • представители на медиите
  • влиятелни имена в политиката, изкуствата, културата и спорта, вкл. оформящи се лидери от следващо поколение
  • мултилатерални институции, отговарящи за демокрацията и защитата на човешките права.

Сред повече от 100 поканени държави е и България, но не и Русия, Турция, Унгария, Иран, Либия, Сирия, Мянмар и др. Няма покана и за Китай, макар че в списъка на Държавния департамент е Тайван, който почти всички държави, вкл. САЩ, признават за част от Китай, макар и не под контрола на Пекин.

„Финансовото министерство ще предприеме серии от санкции срещу определени лица, които участват в зловредна дейност, подкопаваща демокрацията и демократичните институции по света, включително корупция, репресии, организирана престъпност и сериозни нарушения на човешките права“, казва говорителят пред „Ройтерс“.

Досега България е страната, в която САЩ са санкционирали наведнъж най-много хора и фирми – на 2 юни бяха обявени имената на Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски (в петък той положи клетва като депутат от ДПС), както и десетки компании.

Освен това министерството ще представи предложения за запушване на пробойни в законодателство и регулаторен режим, позволяващи на корумпирани лица да участват на пазара за имоти. Ще има и инициативи за повече прозрачност в корпоративните мрежи, за да не може корупцията да процъфтява и придобити по престъпен начин средства да влизат в САЩ, допълва източникът на агенцията.

Администрацията на Байдън е заявявала, че ще даде приоритет на координираните международни действия, за да има ефект от такива санкции, припомня „Уолстрийт джърнъл“. Изданието предполага, че сред санкционираните ще има руски олигарси, китайски официални лица, както и хора от властта в Иран, предвид честите обвинения в корупция в правителствените среди, изтезания и убийства на инакомислещи.

Байдън ще опита да убеди в четвъртък и петък и други държави да са по-активни в налагането на санкции. Миналия четвъртък Австралия стана поредната държава, приела закон в духа на американския „Магнитски“. Други мерки, които ще се обсъждат, засягат защита правата на медиите и на свободни избори, както и подкрепа повече жени да стават лидери в политиката.

Вашингтон възнамерява също да ограничи износа на средства за проследяване и други технологии, които авторитарни правителства може да използват за потискане на човешките праваДаниел Фрийд, бивш помощник държавен секретар (2005-2009) и един от авторите на политиките за санкции в администрацията на Барак Обама, казва за „Уолстрийт джърнъл“, че в Белия дом вярват, че борбата с корупцията е съществен елемент в усилието да се подсили демокрацията. „Очакваме действията да бъдат по-фокусирани в тази сфера, отколкото в останалите. Възможно е още държави да приемат закони като „Магнитски“ или дори да създадат механизъм за координирани многостранни санкции.“

Събитията в предварителната програма на срещата вече са в ход от 17 ноември и някои от тях са организирани съвместно с други страни като Великобритания и Нидерлндия. Темите се простират от борба с трансграничната коупция, как да се подпомагат преследвани в родината си неправителствени организации, по какъв начин да се разкрива и спира дезинформацията, какво може да направи международната общност за свободата на медиите и защита на журналисти и издатели от преследвания и съдебен тормоз.

След форума започва една година на действия от участвалите, вкл. за изграждане на по-широка общност от партньори в името на възраждането на демокрацията по света.

След консултации, координация и действия и резултати от тях в следващите месеци президентът Байдън ще е домакин на нова Среща за демокрация след около една година.

Източник: Дневник

Снимка: Ройтерс

Related posts

Земетресение в Гърция

Дани Тренчева

ЕК иска до 10 години затвор за престъпления срещу околната среда

Дани Тренчева

В очакване на преговори: Руските войски са намалили темповете на настъпление

Дани Тренчева

Франция отменя зеления сертификат

Дани Тренчева

ЕК дава рекордните 70 000 карти за пътуване на млади европейци

Дани Тренчева

COVID лекарството на Pfizer налично в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment