23.01.2022
Covid-19 България

Ще има ли COVID хапче скоро?

Ние сме предприели следното. По отношение на кислородните апарати има издадени инструкции. Ще дадем около 10 млн. лв. компенсации на болниците за кислорода. Още от септември месец сме предвидили програма от 10 – 20 млн. лв. за подобряване на техническата инфраструктура на болниците. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на БТВ относно мерките, свързани с пожара в болницата в Сливен.

Той съобщи, че твърдението на болницата е, че врата е била затворена отвътре: „Пациентите по-скоро са се задушили от дима, а не от пожара“. По думите му следствието ще изясни детайлите.

Петров беше категоричен, че персоналът е болниците не достига: „В условия на свърхнатоварена система не може да се разчита на качествена услуга“.

Заместник-министърът обясни, че рисковите болни са пациентите с диабет и с наднормено тегло. Той призова именно тези хора да се ваксинират.

Той информира, че има три категории медикаменти, които се очаква да влязат в България. Първите са за вече развито заболяване и това е лекарството Ремсидивир. Очаква се до месец да влезе още един медикамент, който се прави подкожно. Той е за пациенти с развита пневмония. Това е стар медикамент. Очаква се да бъдем одобрен от ЕМА през декември.

Втората група е за хора, които са амбулаторно болни като на тях се поставят антитела: „Те се правят в болниците. Те са предназначени за болни с имунни дефицити. Това са за деца с хронични заболявания или аз хора, които не могат да изработят имунитет“.

Третата група са пероралните хапчета. Зам.-министърът обяви, че тези препарати няма да бъдат достъпни в аптеките. Те ще се дават в началото на заболяването на хора от рисковите групи. Втори такъв медикамент се очаква февруари или март.

Петров уточни, че тези лекарства не са предназначени за всички: „Нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела или Ремсидивир да заменят ваксините“. Той обаче предупреди, че при тези продукти страничните ефекти са по-чести отколкото при ваксините.

Related posts

Христо Иванов: Това е най-добрият шанс за ефективно редовно правителство

Дани Тренчева

НЗОК и Българския фармацевтичен съюз сключиха споразумение за сътрудничество

Дани Тренчева

СЗОК работи в нарушение на новите мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат

Дани Тренчева

Булгаргаз иска 14% по-скъп газ от януари

Дани Тренчева

Промени в Закона за защита на потребителите забраняват подвеждащите послания в онлайн местата за търговия

Дани Тренчева

ИТН внася законодателни промени в подкрепа на майките на деца с увреждания

Дани Тренчева

Leave a Comment