18.06.2024
Covid-19 България

Ще възвърне ли родната икономика нивата си от преди пандемията?

Инфлацията изпреварва темповете на БВП към момента, може да се очаква успокояване на икономическите показатели в средата на другата година. Около това мнение се обединиха икономистите Кузман Илиев и Румен Гълъбинов в ефира на „Твоят ден” по NOVA.

„Традиционно първото тримесечие не е най-силното икономически. Необходоими е да се поуспокоят нивата на цените на енергийните международни носители, което ще се случи след зимата. Тогава евентуално може да се очаква успокояване на инфлацията. Към момента имаме изпреварващ темп на инфлацията в сравнение с темпа на БВП, ако това продължи за две поредни тримесечия ще доведе след себе си до безработица”, обясни Гълъбинов.

Важно е да се види какво ще се случи на политическия фронт и какви ще бъдат сигналите към предприемачите, за да се прогнозират бъдещите нива на икономиката. Това каза от своя страна икономистът Кузман Илиев.

„В момента няма инвестиции, а за да се случат те е нужна дългосрочна сигурност. Обсъждат се добри идеи, като вдигане прага на регистрация на ДДС. Проблем в този момент обаче би било вдигането на максималния осигурителен праг. Хазната смята, че това ще доведе до 200 милиона повече, но може да се окаже, че голяма част от родните бизнеси ще се преместят извън страната”, коментира още той.

По отношения на идеите за съкращения в държавната администрация Илиев обясни, че това трябва да се случи, но е важно да се види на базата на какъв анализ и по какъв начин.

„Скептичен съм, че чисто политически това ще може да се понесе. Нека първо се погледне към въпроса с дигитализацията в администрацията”, допълни той. Според Румен Гълъбинов дигитализацията по естествен начин ще пренасочи държавната администрацията, така че тя да бъде под 10% от работещото население на България.

Related posts

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

admin

Облаци и дъжд ни очакват днес! Готви ли ни изненада времето в следващите дни

admin

Кирил Петков награди ученици за високи резултати на международни олимпиади и състезания

admin

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен PR

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Защо законопроектът за европейските прокурори не влиза за обсъждане в зала

Дневен хороскоп за 19 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment