11.12.2023
Политика Свят

Швеция с премиер само за няколко часа

Новоизбраният шведски министър-председател Магдалена Андершон подаде оставка само няколко часа след като беше назначена, след като коалиционният ѝ партньор напусна правителството.

„Казах на председателя на парламента, че желая да подам оставка като министър-председател“, заяви Андершон по време на пресконференция.

Тя обаче добави, че е готова да опита още веднъж като лидер на еднопартийно правителство. По-рано през деня шведският парламент гласува за назначаването на Магдалена Андершон за министър-председател. Тя стана първата жена в историята на страната, която встъпва в тази длъжност.

По-рано този месец Стефан Лофвен подаде оставка от премиерския пост заради ниския рейтинг на общественото одобрение. Той заяви, че партията се нуждае от нов лидер преди изборите следващата година.

През 2014 г. Андершон пое поста на финансов министър. Тя е и първата жена, която зае този пост.

Андершон заяви пред председателя на парламента Андреас Норлен, че продължава да се интересува от възможността да оглави еднопартиен кабинет на социалдемократите. „Коалиционното правителство трябва да подаде оставка, ако някоя от партиите реши да го напусне. Въпреки че ситуацията в парламента не се е променила, трябва да има още един вот“, убедена е тя.

По-рано Партията за защита на околната среда обяви оттеглянето си от коалицията на малцинството, тъй като проектобюджетът на правителството не успя да бъде одобрен при гласуването в парламента. Междувременно Риксдагът подкрепи с мнозинство опозиционния проект на Умерената коалиция, Християндемократите и Шведските демократи.

20 милиарда от общо 74 милиарда крони, над 8,2 милиарда долара, които правителството иска да похарчи за реформи, ще бъдат изразходвани за намаляване на данъците за пенсионерите, инвестиции в заплатите на полицаите и инвестиции в различни сектори на съдебната система. Съществуват и планове за намаляване на данъка върху бензина и дизеловото гориво.

Андершон, лидер на Социалдемократическата работническа партия на Швеция и избран за министър-председател по-рано днес, заяви, че няма да подаде оставка, дори ако предложеният от кабинета ѝ проект се провали. Въпреки това, сега парламентът отново да трябва да вземе решение за ръководител на кабинета. 

Източник: БГНЕС

Снимка: БТА

Related posts

COVID-19: Строг контрол и солени глоби за възрастни без ваксини в Гърция

Дани Тренчева

САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

Борисов: Това управление ще ни завлече на дъното

Дани Тренчева

Мирослав Иванов: Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда

Тошко Йорданов: Никола Минчев не става за премиер

admin

СЗО алармира: Омикрон се разпространява с безпрецедентна скорост по света

Дани Тренчева

Leave a Comment