30.06.2022
Свят

Шарл Мишел: ЕС обсъжда членството на Украйна, Путин е геополитически терорист

Въпросът за възможното членство на Украйна в Европейския съюз ще бъде обсъден. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред телевизия BFM.

„Това са дебати, които непременно ще се състоят, но ние вече имаме много силно споразумение с Украйна, чието изпълнение трябва да бъде активизирано“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ЕС е готов да отвори вратите си за Украйна.

„Това ще позволи да се укрепят икономическите и политическите връзки с Украйна“, добави той.

Шарл Мишел коментира и вчерашната заповед на руския президент Владимир Путин да повиши готовността на своите ядрени сили, определяйки я като „безотговорна“.

„Трябва да запазим спокойствие, сериозност, концентрация, разумно да оценяваме случващото се“, смята председателят на Европейския съвет.

Според него заплахата на Путин е проява на „геополитически тероризъм“. „Трябва да отговорим на това твърдо, да запазим хладнокръвие и спокойствие“, добави той.

Мишел подчерта, че европейската отбрана се превръща в реалност. „В момента около 20 държави от ЕС са решили да предоставят оръжие, за да подкрепят украинците“, отбеляза още той.

В неделя руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на ГЩ на руските ВС Валерий Герасимов заяви, че ръководителите на страните от НАТО допускат агресивни изявления по отношение на Русия и в тази връзка той нарежда силите за възпиране на руската армия да бъдат приведени в особен режим на бойно дежурство.

Източник: БГНЕС

Related posts

В Гърция започва ваксиниране на деца от 5- до 11-годишна възраст

Дани Тренчева

Очаква се успокояване при цените на петрола

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Критериите за прием на нови членове в ЕС не могат да бъдат изоставени

Дани Тренчева

U.N. Palestinian Agency Will Trim 267 Jobs, Citing U.S. Funding Cut

admin

8 дни арест за задържания за палежа в Битоля

СЗО: Смъртността в Европа се е увеличила с 5% за седмица

Дани Тренчева

Leave a Comment