07.12.2023
Свят

Шарл Мишел: ЕС обсъжда членството на Украйна, Путин е геополитически терорист

Въпросът за възможното членство на Украйна в Европейския съюз ще бъде обсъден. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред телевизия BFM.

„Това са дебати, които непременно ще се състоят, но ние вече имаме много силно споразумение с Украйна, чието изпълнение трябва да бъде активизирано“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ЕС е готов да отвори вратите си за Украйна.

„Това ще позволи да се укрепят икономическите и политическите връзки с Украйна“, добави той.

Шарл Мишел коментира и вчерашната заповед на руския президент Владимир Путин да повиши готовността на своите ядрени сили, определяйки я като „безотговорна“.

„Трябва да запазим спокойствие, сериозност, концентрация, разумно да оценяваме случващото се“, смята председателят на Европейския съвет.

Според него заплахата на Путин е проява на „геополитически тероризъм“. „Трябва да отговорим на това твърдо, да запазим хладнокръвие и спокойствие“, добави той.

Мишел подчерта, че европейската отбрана се превръща в реалност. „В момента около 20 държави от ЕС са решили да предоставят оръжие, за да подкрепят украинците“, отбеляза още той.

В неделя руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на ГЩ на руските ВС Валерий Герасимов заяви, че ръководителите на страните от НАТО допускат агресивни изявления по отношение на Русия и в тази връзка той нарежда силите за възпиране на руската армия да бъдат приведени в особен режим на бойно дежурство.

Източник: БГНЕС

Related posts

Стрелба срещу българския клуб в Охрид (СНИМКИ)

admin

Турция привика спешно посланика на България в Анкара

Дани Тренчева

21 февруари – ден на майчиния език

Дани Тренчева

Андрей Ковачев: На европейско ниво няма да се вземе решение за задължителна ваксинация

Дани Тренчева

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

Столтенберг обяви влиза ли НАТО във войната: В следващите дни нещата ще се влошат

Дани Тренчева

Leave a Comment