20.06.2024
България Свят Темида

Четирима души, свързани със скандала с незаконните осиновявания в Гърция остават в ареста

Четирима души, свързани с аферата с незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета на гръцкия остров Крит, остават в ареста, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

След снемане на показания в прокуратурата задържани остават 73-годишният лекар, смятан за ръководител на престъпната група, клиничният ембриолог на центъра за инвитро оплождане, секретарят на лечебното заведение и румънка, за която се твърди, че е действала като „брокер“ в незаконните осиновявания.

Под ограничителни условия бяха освободени четири лица – акушерка, биолог, служителка в друга клиника в града и чужденка, за която също се твърди, че също е посредничила в незаконните осиновявания.

Срещу 8 души бяха повдигнати обвинения за създаване и присъединяване към престъпна организация, трафик на хора, посредничество при осиновяването на непълнолетни, нарушаването на закона за прилагане на медицинска асистирана репродукция, подправяне на документи, нарушаване на семейния ред, измама, нанасяне на телесни повреди и нарушаване на закона за наркотиците.

Снемането на показания, в което участваха двама следователи, продължи от 8:00 часа сутринта вчера до 3:00 часа през нощта.

Членовете на престъпната организация са имали дългогодишни незаконни действия в областта на търговията с яйцеклетки, оплождане инвитро, както и осиновяването на новородени деца. Сред жените, които са били експлоатирани от престъпната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, е имало и български гражданки. В събота гръцкият министър на здравеопазването Михалис Хрисохоидис уволни председателя на Националната служба за асистирана репродукция.

Related posts

515 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалитe 24 часа

Дани Тренчева

Сигнал за системен тормоз в детска градина

admin

Радостин Василев: ИТН предаде българския народ

Кои зеленчуци поскъпват рекордно

Дани Тренчева

Македонски митничари пропуснали катастрофиралия автобус с нередовни документи

Дани Тренчева

Драстична промяна на времето, идва „малката пролет”!

admin

Leave a Comment