28.03.2024
България Култура и изкуство

Честваме Св. преподобни Тимотей Олимпийски, пустинник от Символи

Преподобни Тимотей от малък постъпил в манастира „Символи“ на планината Олимп в Мала Азия. Чрез голямо въздържание и постоянна молитва той унищожил всяко страстно движение в себе си и станал жилище на Светия Дух, оставайки девствен по душа и тяло през целия си живот. А на чистите и целомъдрените Бог дава власт над духовете на злобата. Такъв дар и такава власт получил и преподобни Тимотей, който с молитвените си сълзи очиствал душата си. Той починал в дълбока старост в 795 година.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

На 21 февруари почитаме още Св. Евстатий Изповедник, епископ Антиохийски. Св. Евстатий бил изповедник, т. е. страдалец за Христовата вяра, през време на десетото гонение против християнската вяра. Той бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. В този сан Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика АрийРечник. В 326 г. той отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След смъртта на император Константин Велики (†337 г.) син му Констанций станал цар на източната част на Римската империя. Той покровителствал арианитеРечник, които придобили над него такова влияние, че самовластно преследвали и угнетявали всички ония, които държали истинското учение на вярата. Много от арианските епископи сами подписали на Никейския събор православното изповедание на вярата, но след това се отрекли от него и настоятелно искали това и от другите епископи. Ония, които не се съгласявали с тях, били лишавани от сан, пращани на заточение и подлагани на непрекъснати гонения. Така те свалили Цариградския епископ Павел и го изгонили; направили усилия да погубят и Атанасий Александрийски.

Някои от тях, отивайки в ЙерусалимРечник за освещението на храма „Свето Възкресение“, дошли и в Антиохия с тайно намерение да свалят Евстатий. Епископът, който не подозирал техните зли намерения, ги приел с най-голяма радост. Веднага те открили събор, на който започнали да разглеждат делата и вярата на Евстатий. Всичко вече било от тях предварително уредено и решено. Измислили клевета против благочестивия епископ, като го обвинили в безнравствен живот и ерес, съобщили решенито си на императора, възбудили в Антиохия народно вълнение и след това свалили св. Евстатий и го пратили на заточение в Тракия заедно с някои презвитери и дякони, които не искали да се разделят с него. И там страдалецът много претърпял от злобата на враговете.

* Други смятат, че св. Евстатий е починал в 345 година. Свети Евстатий умрял във Филипи в 360 година*. Той оставил бележити съчинения.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Related posts

35% от жилищата в София стоят празни

admin

885 машини обработват републиканските пътища

Дани Тренчева

Поредно рязко поскъпване на основните храни от октомври

admin

Семейството на изчезналия Емил дава 100 000 лева за откриването му

admin

19-годишен падна и загина на Мальовица

admin

Борислав Сандов: Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а изобщо

admin

Leave a Comment