21.02.2024
България Политика

ЦИК: Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване са еднакви

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа бюлетините, на които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори на 2 април на брифинг за медиите.

Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване, която се визуализира на устройството, са еднакви, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Бюлетината за гласуване за страната съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, вкл. и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опцията „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция.

Бюлетината за гласуване извън страната съдържа само полета за номерата и наименованието на партиите и коалициите, регистрирани за вота през април, както и опцията „Не подкрепям никого“.

Електронната бюлетина, която се визуализира на устройството, ще има две страници, каза Матева. Тя обясни, че на първата страница ще има 15 партии и коалиции, а на втората – останалите.

Бюлетината за машинно гласуване, която ще се отпечата от устройството, ще бъде дълга 20 см, по решение на ЦИК, отбеляза Матева. По думите й на нея ще бъде изписано: „Бюлетина от машинно гласуване“, номер секция, номер машина. Матева обясни, че когато е гласувано за политическа формация, на бюлетината ще бъде отпечатан и номерът, и наименованието на партията или коалицията, номерът на преференция, ако има такъв, наименованието на независим кандидат, ако има такъв, както и QR-код хеш-код.

Матева обясни, че след като бъде разпечатана бюлетината от машинно гласуване, избирателят трябва да я сгъне, след което се поставя печат. Бюлетината от устройството се пуска в кутия за бюлетини от машинно гласуване, обясни още Матева и добави, че ще има и отделна кутия за вота от хартия.

На изборите на 2 април българите ще гласуват за 14 партии, седем коалиции, двама независими кандидати от районите Варна и Ловеч. В страната ще се гласува с машини в 9366 секции, а в чужбина в 244 от общо 738. В България секциите са общо 11 818, предаде БТА.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

11 143 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Ще възвърне ли родната икономика нивата си от преди пандемията?

Дани Тренчева

Православната църква чества Св. Равноапостолна Нина

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Нинова: Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години

Дани Тренчева

Съюзът на съдиите в България с позиция към ВСС

admin

Leave a Comment