29.03.2024
България Политика

Държавата с важна стъпка срещу домашното насилие

Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Националното бюро за правна помощ и адвокатските съвети, към които функционират Регионални центрове за консултиране, подписаха днес Меморандум за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие.

„Подписването на днешния Меморандум показва, че българската държава има воля, взаимодействайки си с адвокатурата, да разреши този толкова тежък проблем в обществото“, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев определи документа като важна и съществена стъпка за взаимодействие срещу домашното насилие.

НБПП изпълнява от близо две години проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност“, финансиран от НФМ 2014-2021, по който една от дейностите е създаване на координационен механизъм на местно ниво за защита на лица пострадали от домашно насилие, обясни председателят на НБПП Наталия Илиева.

По думите ѝ благодарение на активното взаимодействие на институциите в трите пилотни области по този проект – Велико Търново, Варна и Стара Загора е изведена активната роля на адвокатите при първоначално консултиране на пострадалите.

Това ни дава увереност, че разгръщането на координационния механизъм на национално ниво ще даде ефективен резултат за подпомагане и защита на жертвите на домашно насилие, заяви Илиева и допълни, че меморандумът остава отворен за присъединяване и на други държавни и неправителствени структури, имащи отношение към проблема.

Меморандумът предвижда във всеки установен случай на лице, пострадало от домашно насилие, органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и след изявено желание да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място. Адвокатските съвет, от своя страна, публикуват списък на дежурните адвокати, специализирани в областта на домашното насилие и определят от този списък адвокат, който да консултира жертвата. Адвокатските съвети осигуряват дежурен адвокат при всеки сигнал от органите на МВР за установено лице, пострадало от домашно насилие, който отива на място в институцията, където се намира жертвата (РПУ, кризисен център, медицинско заведение или др.). Органите на МВР при необходимост и в рамките на законовите си правомощия съдействат на определените адвокати за осигуряване на защита на пострадалите от домашно насилие.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Застреляха Алексей Петров

admin

Прогноза за времето

admin

Черна статистика

admin

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

МВР със спецакция за крадени автомобили

admin

Централите с мощност до 20 МW без лицензия

admin

Leave a Comment