25.05.2024
България Политика

ЦИК: „Продължаваме промяната” води след обработени над 60% от протоколите

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува първите официални данни за страната от изборите за президент, както и за парламентарния вот.

Политическата формация, начело с Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме Промяната“, води на предсрочните парламентарни избори. Това сочат данните на ЦИК към 10.00 ч. в понеделник след обработката на 60.95% от протоколите.

Според данните 25.36% от избирателите са гласували за ПП. ГЕРБ остава на второ място с 22.17%, а ДПС получава 14.02%. БСП е с 10.25% от гласовете. „Има такъв народ“ е на пета позиция с 9.75% от гласовете. Още две партии влизат в 47-ото Народно събрание – „Демократична България“ с 5.96% и „Възраждане“ с 4.99%.

Останалите политически сдружения понастоящем не преминават четирипроцентния праг. Преброяването на гласовете продължава.

В изборите за президент досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, води с 49.15%. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева е на второ място с 22.28%, което означава, че предстои балотаж следващата неделя. Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните към 10.00 ч. са гласували 12.77%.

Резултатите от вота в чужбина към момента са при обработени 85,42% от протоколите. Според тях до момента в битката за президент извън страната води Мустафа Карадайъ с 41.38%, следван от Румен Радев с 35.30 на сто. Третата позиция е за Анастас Герджиков, който събира 8.80% от гласовете зад граница. На четвърто място е Костадин Костадинов с 4.70%.

Резултатите от гласуването за парламент показват, че най-много подкрепа извън страната събира ДПС с 41.48%, следвани от „Продължаваме Промяната“ с 20.74%. На трето място са „Има такъв народ“ с 10.43 на сто от гласовете, а четвъртата позиция е за коалицията ГЕРБ-СДС (7,88%). Петото място при гласуването в чужбина е за „Демократична България“, които получават 7.59%. На шесто е партия „Възраждане“ с 5.86%, а на последната позиция – БСП с 2.32%.

Източник: NOVA

Related posts

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на шестима от група за лихварство

Дани Тренчева

Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата – ще го направи

Дани Тренчева

Христо Иванов: ГЕРБ не са партия, а кооперация за осигуряване на взаимна безнаказаност

Нова жертва на телефонна измама

admin

ВАС реши окончателно: Събарят незаконните постройки на Божков във вила „Аглика“

Президентът Румен Радев се срещна с президента на ОАЕ

admin

Leave a Comment