29.05.2024
България

ЦИК: „Мъртвите души“ са малко. Но избирателите са колкото цялото население

„Мъртви души“ в избирателните списъци почти няма, но пък самите списъци са все така неактуализирани и на практика избирателите са колкото цялото население на страната.

Проблем с машините няма. Ако има такъв – то е в главите на гласоподавателите, които са институционално объркани.

Така Румяна Дечева от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) обобщи пред БНТ ситуацията месец преди да гласуваме и за нов парламент, и за нов президент.

„МНОГО МАЛКО СА „МЪРТВИТЕ ДУШИ“ В ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ, ПОВЕЧЕТО СА ХОРА, КОИТО НЕ ЖИВЕЕМ ТАМ, КЪДЕТО СА ЗАПИСАНИ. ИМА ХОРА, КОИТО ОТ МНОГО ГОДИНИ СА НАВЪН“, ЗАЯВИ РУМЯНА ДЕЧЕВА.

Изчистването на избирателните списъци е тема, по която се говори от години, но парламентът отказва да се заеме с нея. С всяко отваряне на Изборния кодекс от БСП предлагат вариант, одобряван и от ГРАО, но той винаги бива отхвърлен. Затова и преди избори винаги се спекулира с „мъртвите души“.

„КАКВО ПРЕЧИ ДА СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ТЕЗИ СПИСЪЦИ? ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ, РАЗБИРА СЕ“, ПОСОЧИ ДНЕС И ДЕЧЕВА И ДОПЪЛНИ, ЧЕ СЕ НАДЯВА ХОРАТА, КОИТО ИЗБИРАМЕ В СЛЕДВАЩОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА ИМАТ ГРИЖА ТОВА ДА ДОВЕДЕ ДО ДИСКУСИЯ И РЕШЕНИЕ.

Традиционно, ГРАО оповестява около 6,7 милиона избиратели, като Дечева посочи парадокса – че това е колкото населението на цялата страна. По предварителни данни от националното преброяване до края на деня на 10 октомври са преброени 5 775 000 души. Данните обаче ще се обработват до края на годината, когато ще стане ясно колко е населението на страната.

Членът на обществения съвет напомни, че преди избори имаме възможност безплатно да проверим името си в списъците на ГРАО. Това става по различни начини – чрез интернет, телефон или списъци, които се изнасят на различни места.

Румяна Дечева обясни още, че чисто технологично е много малка разликата между гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което ще направим.

„ОБЪРКВАНИЯТА ОБЩО ВЗЕТО СА В НАШИТЕ ГЛАВИ И В ГЛАВИТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ТЕЗИ НЯКОЛКО ДОКОСВАНИЯ НА ЕКРАНА НЕ СА ГОЛЯМОТО ЗАТРУДНЕНИЕ. ГОЛЯМОТО ЗАТРУДНЕНИЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО ТОЧНО ГЛАСУВАМЕ, КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА В МАНДАТИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ИЗБИРАМЕ. ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ИЗБИРАМЕ ЕДНОВРЕМЕННО ПРЕЗИДЕНТ И НАРОДНО СЪБРАНИЕ – АКО В ГЛАВАТА СИ ИМАМЕ ОБЪРКВАМЕ КЪДЕ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ, МОЖЕ БИ ЩЕ БЪДЕ ПО-ТРУДНО“, КАЗА ТЯ.

По думите й човек, справил се добре с машинния вот на предходните избори, може да гласува за 30 секунди и за парламент, и за президент. Този, който се затруднява – за около две минути.

Дечева посочи още, че дори и избирателят да се обърка коя разписка от машината в коя урна трябва да се пусне и да ги размени, това не би следвало да е проблем.

„КОГАТО ВСЕ ОЩЕ НЯМА ИЗРАБОТЕНА МЕТОДИКА ЗА ТЕЗИ РАЗПИСКИ, ТОГАВА – КАКТО КАЗВА ЗАКОНЪТ – НАШИЯТ ГЛАС Е ПОДАДЕН В МАШИНАТА. В ОБЩАТА ПРЕПОРЪКА Е ЗАПИСАНО СЪЩО РАЗМЕСТВАНЕТО ОТ РАЗПИСКА ОТ КУТИЯ В КУТИЯ ДА НЕ ВОДИ В ОБЪРКВАНЕ ИЛИ ОСПОРВАНЕ НА РЕЗУЛТАТА“, ПОСОЧИ ТЯ.

Related posts

За поредна година „Българската Коледа” ще събира средства за нуждаещи се деца

Дани Тренчева

Настимир Ананиев: На хората им писна от драми и шоута

admin

724 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани в България за последните 24 часа

Дани Тренчева

Прокуратурата вече е официално уведомена за ареста на Борисов

Дани Тренчева

Официално представят прототипа на българската ваксина срещу COVID-19

Дани Тренчева

Част от кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградена без строителни книжа

Leave a Comment