23.04.2024
България Политика

Габриел поиска от ПП-ДБ нов състав на кабинета

Номинираната от ГЕРБ-СДС за ротационен министър-председател Мария Габриел и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев настояха „Продължаваме промяната – Демократична България“ да „сменят подхода“ и да „преосмислят състава, личностите и принципите“ за съставяне на редовен кабинет с втория мандат. Президентът Румен Радев вчера връчи на ПП-ДБ папката с проучвателния мандат, но го направи „само защото е длъжен“ по конституцията.

„Разговорите не са в ледена епоха, разговори може да има, ако се преосмислят състава, личностите, принципите и доверието. Призовавам ПП-ДБ да обмисли всичко. Недоверието от обществото е огромно. Ако истинската цел е да стабилизираме държавата, то всеки трябва да направи крачка назад. Мандатоносителят е на ход – да търси и намери подкрепа“, заяви в кратко изявление Габриел в кулоарите на Народното събрание.

Томислав Дончев от своя страна коментира, че има „война между институциите“ и настоя ПП-ДБ да не го „приемат като ултиматум и да сменят подхода“. „Вземете пример от нас, направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Не може с 15 процента от народните представители да получиш цялата власт. Не е демократично, предложете друг формат, говорете с нас, с другите формации, България трябва да има правителство“, посочи Дончев.

От ГЕРБ не уточниха кои личности и задачи трябва да бъдат предоговорени. По-рано в ефира на Euronews Bulgaria обаче коментира, че според него е редно след скандала с изтеклите записи и всичко случило се след това първият ротационен премиер да бъде не излъченият от ПП-ДБ Николай Денков, а самата Мария Габриел.

Related posts

Безредици в парламента: БСП и „Възраждане“ се сблъскаха за въглищните централи

admin

Kак функционира Националната телефонна линия за деца 116 111

admin

Почитаме светци, които били посечени с меч заради вярата си

Дани Тренчева

Прогноза за времето – 15 декември 2021

Дани Тренчева

Стартира мярката „Младежка заетост+“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“

admin

Катастрофа между два тира и джип, има пострадал

Дани Тренчева

Leave a Comment