18.01.2022
Икономика Свят

Цената на природния газ в Европа спадна

Цената природния газ в Европа спадна под 1000 долара за 1000 куб. метра, показват данните на TTF в Нидерландия. В момента на водещия европейски газов хъб стойността е 87 евро за мегаватчас. Това е с 8 евро по-малко в сравнение с търговията на 18 ноември, когато беше малко над 95 евро за мегаватчас. В началото на днешния ден цената за мегаватчас се понижи до малко над 83 евро, но впоследствие достигна 87 евро.

Най-висока цена на хъба TTF през последните три месеца е регистрирана на 5 октомври, когато стойността за мегаватчас беше над 116 евро. След това започна постепенно понижение. За миналата седмица най-високата цена беше на 17 и 18 ноември, когато равнището превиши 95 евро за мегаватчас. Поскъпването на синьото гориво в края на миналата седмица бе свързано с отлагането на процедурата по одобрение на „Северен поток 2“ в Германия. Това засили притесненията дали в Европа ще има достатъчно природен газ тази зима.

Вчера газовата борса в България – „Газов хъб Балкан“, затвори в сегмент „в рамките на деня“ с цена от 117 лева за мегаватчас при продадени 1000 мегаватчаса природен газ за деня. В сегмент „ден напред“ природният газ с ден за доставка за неделя се продаваше на 165,44 лева за мегаватчас. За днес няма продадени количества природен газ.

Днес ще се проведе вторият търг по Програмата за освобождаване на газ за 2022 г. на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“. „Булгаргаз“ определи начална цена за днешните търгове от 94,61 лева за мегаватчас.

Източник: БТА

Related posts

Средната цена на тока у нас днес – една от най-високите в Европа

Дани Тренчева

Белгия ще отнема правата на неваксинирани здравни работници

Дани Тренчева

Откриха варианта Омикрон в Гърция

Дани Тренчева

Кристалина Георгиева запазва поста си в МВФ

Дани Тренчева

British Lawmakers Accuse Facebook of Failing to Aid Inquiry Into ‘Fake News’

admin

Силно земетресение в Гърция, усетено е в Северна Македония и Югозападна България

Дани Тренчева

Leave a Comment