10.12.2023
Свят

Цената на газа в Европа падна с 4,5%

Това се случва на фона на възобновеното изпомпване на газ за Германия

Цената на газа в Европа при откриването на търговията във вторник намаля с 4,5% на фона на възобновеното изпомпване на газ за Германия по газопровода Ямал-Европа и плановете за увеличаване на транзита през Украйна до Словакия, сочат данни от борсата ICE.

Цената на декемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия падна под 900 долара за 1000 кубически метра – до 899,6 долара или 75 евро за MWh (на база на текущия обменен курс EUR / USD, цените на ICE са представени в евро за MWh). На 8 ноември вечерта бяха възобновени преките доставки на газ за Германия по тръбопровода Ямал – Европа, като до тази сутрин обемът се увеличи повече от два пъти.

Освен това, заявките за транзитни доставки на газ през Украйна за Словакия на 9 ноември нараснаха до почти 83 млн. куб. м на ден от 75,22 млн. куб. м, които са били изпомпвани през газоразпределителната станция на границата на двете държави в предишни дни, става ясно от данните на словашкия газопреносен оператор Eustream.

Руският президент Владимир Путин инструктира „Газпром“ да увеличи доставките за складовете на компанията в Европа след приключването на изпомпването на газ в подземните хранилища в Русия на 8 ноември. Ръководителят на газовия холдинг Алексей Милър увери, че ще изпълни тази поръчка.

Източник:БГНЕС

Related posts

Френският съд потвърди тригодишната присъда на Саркози за корупция

admin

Откриха тялото на български гражданин в град Искендерун

admin

Световните медии описват Радев като победилия „борец срещу корупцията“

Дани Тренчева

Молдова облекчава мерките срещу КОВИД-19 от днес

admin

ЕК обмисля да удължи валидността на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Германия планира да прекрати повечето COVID ограничения

Дани Тренчева

Leave a Comment