16.08.2022
Свят

Цената на газа в Европа падна с 4,5%

Това се случва на фона на възобновеното изпомпване на газ за Германия

Цената на газа в Европа при откриването на търговията във вторник намаля с 4,5% на фона на възобновеното изпомпване на газ за Германия по газопровода Ямал-Европа и плановете за увеличаване на транзита през Украйна до Словакия, сочат данни от борсата ICE.

Цената на декемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия падна под 900 долара за 1000 кубически метра – до 899,6 долара или 75 евро за MWh (на база на текущия обменен курс EUR / USD, цените на ICE са представени в евро за MWh). На 8 ноември вечерта бяха възобновени преките доставки на газ за Германия по тръбопровода Ямал – Европа, като до тази сутрин обемът се увеличи повече от два пъти.

Освен това, заявките за транзитни доставки на газ през Украйна за Словакия на 9 ноември нараснаха до почти 83 млн. куб. м на ден от 75,22 млн. куб. м, които са били изпомпвани през газоразпределителната станция на границата на двете държави в предишни дни, става ясно от данните на словашкия газопреносен оператор Eustream.

Руският президент Владимир Путин инструктира „Газпром“ да увеличи доставките за складовете на компанията в Европа след приключването на изпомпването на газ в подземните хранилища в Русия на 8 ноември. Ръководителят на газовия холдинг Алексей Милър увери, че ще изпълни тази поръчка.

Източник:БГНЕС

Related posts

Наблюдаваме звездопад и най-голямото Слънце за годината

Дани Тренчева

Турските власти заловиха 63 кг наркотик, внесен нелегално от България

Дани Тренчева

ЕК призовава за отмяна на ограниченията за пътуване заради Омикрон

Дани Тренчева

Цената на природния газ в Европа спадна

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Омикрон ще доминира в Европа до средата на януари

Дани Тренчева

COVID-19: Комбинирането на ваксините дава по-силен имунен отговор

Дани Тренчева

Leave a Comment