27.06.2022
Свят

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Хърватското правителство ще подготви пакет от мерки, който да намали удара от висотите енергийни цени върху гражданите, ако цените продължат да растат, заяви днес в парламента хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от Хина.

Ако цените продължат да нарастват, освен ограничаване на цените на горивата, ще увеличим помощите за социално уязвимите, а за тока и газа ще разчитаме на хърватската енергийна компания ХЕП, която може да поеме част от товара и да смекчи удава върху гражданите, каза той по време на парламентарния контрол.

Като трети елемент от пакета Пленкович посочи ДДС, което сега е 13 процента за електричеството и 25 процента за газа. По думите му повишаването на енергийните цени се дължи на нарушената верига на доставки, COVID-19 и силното търсене.

Домакинствата в Хърватия все още не са имали повишение на цените на енергията, нито ще го усетят преди 1 април. Същото е и за цената на газа, каза Пленкович.

Държавният статистически институт отчете в понеделник скок на потребителските цени в страната с 5,5 процента през декември на годишна основа.
Хърватската централна банка очаква средната годишна инфлация тази година да достигне 3,5-4 процента.

Източник: БТА

Related posts

Кьовеши сигнализира в Брюксел за неясноти около мандата на европрокурорите

Две земетресения в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Дани Тренчева

COVID лекарството на Pfizer налично в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

ЕК дава рекордните 70 000 карти за пътуване на млади европейци

Дани Тренчева

Зеленски: Украинците са показали, че никога няма да се предадат

Дани Тренчева

Leave a Comment