29.05.2024
Covid-19 Свят

Хапчето на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде по-евтино в бедните страни

Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу COVID-19 да се произвежда и продава на ниски цени в 95 по-бедни страни, в които живее повече от половината от населението на света. Споразумението следва подобно такова, договорено от Merck миналия месец, като заедно сделките имат потенциала да разширят значително глобалното производство на две обикновени антивирусни хапчета. Те могат да променят хода на пандемията, съобщи в. „Ню Йорк Таймс“.

По силата на споразумението Pfizer ще предостави безвъзмезден лиценз за хапчето на Medicines Patent Pool, организация с нестопанска цел, подкрепяна от ООН, в сделка, която ще позволи на производителите да сключат сублиценз. Те ще получат формулата на Pfizer за лекарството и ще могат да го продават за употреба в 95 развиващи се страни, предимно в Африка и Азия, след като регулаторните органи разрешат лекарството на тези места.

Въпреки това съществуват сериозни опасения дали тази стъпка ще бъде достатъчна, за да се осигури необходимото предлагане на лекарството за страните, които продължават да нямат ваксини срещу коронавирус. Подобно на сделката с Меrck, споразумението с Pfizer изключва редица по-бедни държави, които са били силно засегнати от вируса. Бразилия, която е с една от най-тежките статистики на смъртни случаи от пандемията в света, както и Куба, Ирак, Либия и Ямайка, ще трябва да купуват хапчета директно от Pfizer, най-вероятно на по-високи цени. Китай и Русия – страни със средни доходи, в които живеят общо 1,5 милиарда души – са изключени от двете сделки, както и Бразилия.

Източник: БГНЕС

Related posts

Гутериш: Covid-19 не е последната за човечеството пандемия

Дани Тренчева

ЕК: Ваксинационната кампания в ЕС е успех, осигурени са допълнителни дози

Дани Тренчева

1414 нови случая на коронавирус у нас

admin

18 загинали при въздушно нападение край Одеса

Дани Тренчева

2 433 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през изминалото денонощие

Първи случаи на Омикрон в Сърбия и Албания

Дани Тренчева

Leave a Comment