06.10.2022
Covid-19 Свят

Хапчето на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде по-евтино в бедните страни

Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу COVID-19 да се произвежда и продава на ниски цени в 95 по-бедни страни, в които живее повече от половината от населението на света. Споразумението следва подобно такова, договорено от Merck миналия месец, като заедно сделките имат потенциала да разширят значително глобалното производство на две обикновени антивирусни хапчета. Те могат да променят хода на пандемията, съобщи в. „Ню Йорк Таймс“.

По силата на споразумението Pfizer ще предостави безвъзмезден лиценз за хапчето на Medicines Patent Pool, организация с нестопанска цел, подкрепяна от ООН, в сделка, която ще позволи на производителите да сключат сублиценз. Те ще получат формулата на Pfizer за лекарството и ще могат да го продават за употреба в 95 развиващи се страни, предимно в Африка и Азия, след като регулаторните органи разрешат лекарството на тези места.

Въпреки това съществуват сериозни опасения дали тази стъпка ще бъде достатъчна, за да се осигури необходимото предлагане на лекарството за страните, които продължават да нямат ваксини срещу коронавирус. Подобно на сделката с Меrck, споразумението с Pfizer изключва редица по-бедни държави, които са били силно засегнати от вируса. Бразилия, която е с една от най-тежките статистики на смъртни случаи от пандемията в света, както и Куба, Ирак, Либия и Ямайка, ще трябва да купуват хапчета директно от Pfizer, най-вероятно на по-високи цени. Китай и Русия – страни със средни доходи, в които живеят общо 1,5 милиарда души – са изключени от двете сделки, както и Бразилия.

Източник: БГНЕС

Related posts

20 области в страната са в тъмночервена зона по заболеваемост от COVID-19

Дани Тренчева

Pfizer: Хапчето Paxlovid намалява смъртността от COVID-19 с 89%

Дани Тренчева

Акция в Кюстендил срещу издаването на фалшиви COVID сертификати

Дани Тренчева

СЗО одобри индийската ваксина Covaxin

Дани Тренчева

Откриха варианта Омикрон в Гърция

Дани Тренчева

Вторични трусове край остров Крит

Дани Тренчева

Leave a Comment