29.03.2024
Covid-19 Свят

Фон дер Лайен: Над 78% ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС

Над 78% от възрастните в Европейския съюз са ваксинирани срещу коронавирус през изминалата година, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Точно преди една година в Европа започна ваксинацията срещу COVID-19. Изминахме дълъг път. Повече от 78% от възрастните в ЕС вече са ваксинирани“, заяви ръководителят на ЕК във видеообръщение.

Според нея ваксинацията, включително бустерната доза ваксина, остава най-добрият начин за справяне с пандемията от коронавируса.

„Нарастващата скорост на разпространение на коронавируса, особено на щама Омикрон, прави ваксинацията още по-важна… Разполагаме с достатъчно дози, за да може всеки да бъде ваксиниран и да получи бустерна доза ваксина“, каза Фон дер Лайен.

Доскоро четири ваксини срещу COVID-19 бяха одобрени за употреба в ЕС – Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. На 20 декември на извънредно заседание Европейската агенция по лекарствата препоръча американската ваксина срещу коронавирус Novavax за употреба в ЕС. Доставките на ваксината ще започнат в началото на 2022 г. 

Източник: БТА

Снимка: БТА

Related posts

САЩ одобриха Covid ваксинация на деца на възраст между 5 и 11 г.

Дани Тренчева

Москва се сбогува с убитата при бомбен атентат националистка Даря Дугина

admin

Зеленски: Украйна не иска да бъде покрита с телата на войници

Дани Тренчева

Почти всеки втори, преболедувал COVID-19 развива постковиден синдром

Дани Тренчева

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

74% от Гърците са ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment