23.01.2022
Covid-19 Свят

Фон дер Лайен: Над 78% ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС

Над 78% от възрастните в Европейския съюз са ваксинирани срещу коронавирус през изминалата година, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Точно преди една година в Европа започна ваксинацията срещу COVID-19. Изминахме дълъг път. Повече от 78% от възрастните в ЕС вече са ваксинирани“, заяви ръководителят на ЕК във видеообръщение.

Според нея ваксинацията, включително бустерната доза ваксина, остава най-добрият начин за справяне с пандемията от коронавируса.

„Нарастващата скорост на разпространение на коронавируса, особено на щама Омикрон, прави ваксинацията още по-важна… Разполагаме с достатъчно дози, за да може всеки да бъде ваксиниран и да получи бустерна доза ваксина“, каза Фон дер Лайен.

Доскоро четири ваксини срещу COVID-19 бяха одобрени за употреба в ЕС – Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. На 20 декември на извънредно заседание Европейската агенция по лекарствата препоръча американската ваксина срещу коронавирус Novavax за употреба в ЕС. Доставките на ваксината ще започнат в началото на 2022 г. 

Източник: БТА

Снимка: БТА

Related posts

Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%

Дани Тренчева

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Дани Тренчева

Проф. Кантарджиев: Антигенните тестове не бъркат грип с COVID, не може коза с овца да се сбърка

Дани Тренчева

18 000 ваксини срещу COVID-19 за деца вече са в България

Дани Тренчева

Откраднаха ключове за генериране на европейски зелен паспорт

Дани Тренчева

ЕМА препоръчва втора доза от ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Дани Тренчева

Leave a Comment