25.04.2024
България

Финансист: Русия има интерес да продължи да доставя газ, иначе ще има икономически последствия

„Хората няма за какво да се притесняват. Няма нужда от зареждане на допълнителни количества гориво. Ще има ръст от 10-15 стотинки на литър на горивата, но това ще се усети с времето. Спекулираше се от определени групи на обществото, насаждаше се паника, отвличаше се вниманието на хората“. Това заяви финансовият анализатор Преслав Райков за „Твоят ден“.

По думите му доставките на гориво в страната са обезпечени и няма структурен дефицит. „Русия има интерес да продължи да доставя газ, иначе ще има икономически последствия. ЕС ще търси алтернативи, една от тях е Норвегия. Европа може сравнително бързо да се диверсифицира от Русия, но това би било пагубно за тях, те разчитат на тези приходи“, коментира Райков.

От своя страна бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев смята, че ако украинците напуснат големите градове, Русия ще нанася унищожаващи удари, защото това ще отвърже ръцете им. „Доставките на газ няма да спрат, защото това е глътка въздух за Русия. Ще има ръст на инфлацията заради енергийните суровини и цената на зърното, както и вероятно 5 до 7 пъти ръст на лихвените проценти“, отбеляза той.

Според него Русия иска коридори за изтегляне на цивилното население, защото планът за превземане на Киев не проработи, а те не го очакваха. „Руската армия се прегрупира, ще започне пълномащабни военни действия с по-голям боен интензитет, затова искат да изтеглят мирното население“, счита той. По думите му украинците са в капан. 

„Окупирането на АЕЦ е част от паниката, в която Русия иска да въвлече обикновените европейци, същото се отнася и за цената на газа. Целта е държавите да се въздържат от санкциите“, посочи Керемедчиев.

Related posts

С минута мълчание започна заседанието на Министерския съвет

Дани Тренчева

Днес почитаме Св. Мъченик Юлиан Тарсийски

admin

КАТ ще следи с камерите на тол системата. Ще глобява и за превишена средна скорост, наказанията драстични

113 са новите случаи на КОВИД-19 у нас

Надежда Йорданова подписа допълнителен протокол за борба с киберпрестъпността

admin

Автобус прегази мъж, легнал под него

admin

Leave a Comment