23.03.2023
Covid-19 България

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лв. за борба с епидемията

Министерският съвет одобри допълнителни 15,4 млн. лв. за мерки срещу COVID-19 в училищата и детските градини. По-рано днес новината съобщи министър акад. Николай Денков в „Здравей, България“.

Осем милиона лева от тази сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

Със средствата ще се подпомогнат училищата, детските градини, центровете за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа. Ще могат да се купят дезинфектанти, маски, тестове, термометри, уреди за пречистване на въздуха и за спазване на други противоепидемични мерки, включително за тестове за откриване на SARS-CoV-2 на педагогическия персонал, в случай че те не могат да бъдат осигурени в пълен обем от РЗИ.
Основната част от финансирането – 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински.

Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища, които са на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата – 158 772 лева. За Министерството на образованието и науката са одобрени 1 497 155 лева.

Related posts

Кирил Петков за КС: България загуби частица от своя суверенитет

Дани Тренчева

Назначиха осем нови областни управители

Дани Тренчева

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

admin

Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат

Дани Тренчева

Социолог: Над 50% от българите смятат, че ще правителството няма да изкара мандата

Българите в чужбина с възможност за регистрация чрез електронна форма

admin

Leave a Comment