19.04.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Ученици от две училища в община Симитли в междуучилищно коледно състезание по български език и литература „Написаното остава, пишете правилно!“

Между две общински училища на територията на община Симитли се осъществи добра педагогическа практика в навечерието на светлите коледни и новогодишни празници. Проведе се Коледно онлайн състезание между учениците от десетите класове на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Симитли и Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски” – с. Осеново.

Домакин на Коледното онлайн състезание беше Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Симитли, с ръководител Ангелина Василева – главен учител по български език и литература. Отборът на ОбУ – с. Осеново беше ръководен от Екатерина Бамбова – старши учител по БЕЛ. В платформата Microsoft Teams децата от двете учебни заведения участваха в оспорвана надпревара за първите три места. В продължение на 45 минути те решаваха електронен тест, включващ езикови и литературни задачи.

Резултатите показаха, че десетокласниците умеят да откриват и редактират правописни грешки, познават добре правописната норма; имат познания за спецификата на граматичните норми на морфологично и на синтактично равнище; откриват и редактират граматични грешки; свързват изучените творби с имената на техните автори, с жанровете, с героите, със сюжетите и с мотивите им, с културната епоха на създаването им и със съответното литературно направление.

Мероприятието се провежда под надслов: „Написаното остава, пишете правилно!”. Журито беше изключително затруднено от класирането на учениците, защото те показаха отлични познания върху учебното съдържание за съответния клас.

На първо място бяха класирани: Наско Достинов – 10.”а” клас, СУ – гр. Симитли и Изабела Чобанова – 10. клас, ОбУ – с. Осеново. Те имаха максимален брой точки на теста. Поздравления, мили деца, за отличното Ви представяне!

На второ място с равен брой точки бяха: Евелина Тупавичарска, Соня Крънчова от ОбУ – с. Осеново; Ивайла Сандева, Беатрис Янева – 10. „а” от СУ – гр. Симитли.

Третото място беше за учениците: Ивана Димитрова, Ирис Фоткатзики – 10. „а” клас, СУ – гр. Симитли; Мария Въгленова, Йоана Кюртова от ОбУ – с. Осеново.

Не може да не се гордеем и с онези ученици, които бяха мотивирани за участие в мероприятието, не успяха да се класират, но това не ги обезкуражи да обещаят, че ще участват в следващото състезание, когато домакин на събитието ще бъде Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски”. Ето и техните имена: Симона Табакова, Мария-Антоанета Узунова, Кристиан Въгленов, Рикардо Чобанов, Дани Караабов, Робърт Димитров, Джулия Чаушева, Салина Станчова и Димитърчо Делиов.

„Толкова вълнуваща беше срещата между десетокласниците от двете училища! Плахият поглед на децата отстъпи място на приятелското запознанство и дружелюбните разговори. Усмивките не слизаха от лицата им, защото вече имаха нови приятели от едно ново училище. С интерес и любопитство учениците от обединеното училище разгледаха кабинетите по информационни технологии, английски език, биология и здравно образование, медицинския кабинет, учителската стая, изкуствените спортни площадки и външните класни стаи“, споделят организаторите на състезанието.

Тържественото връчване на грамотите и предметните награди за участниците в състезанието беше осъществено от директора на училището – Таня Янкова.”Нека коледните празници ни заредят с много енергия, за да преследваме мечтите си през годината; нека да имаме здраве, за да може да се радваме пълноценно на всеки успех”- това бяха пожеланията на директора, отправени към учениците и гостите.

Ръководителят на учебното заведение връчи грамоти и на двамата учители по български език и литература, допринесли за организирането и провеждането на междуинституционалното мероприятие, което ще остане и ще се затвърди като добра педагогическа практика между двете учебни заведения.

За учениците от град Симитли имаше специален коледен подарък, поднесен от директора на ОбУ „Св. Паисий Хилендарски” – Лиляна Качулска. Тя също отправи много мил и сърдечен поздрав за здраве, благоденствие, успехи и творческо вдъхновение.

„Нека през новата година СУ Симитли да има повече междуинституционални състезания по български език и литература, защото те насърчават работата в екип, развиват мотивацията и вдъхновяват креативността на учениците“, пожелават си от учебното заведение.

Related posts

Обвиняем за опит за контрабанда на хероин през ГКПП Кулата-Промахон е с наложено наказание

Дани Тренчева

С пълна сила тече подготовката на благотворителния мартенски базар на ЦНСТ в Полена

Дани Тренчева

„Септември“ (Симитли) изпусна трите точки от „Спортист“ (Своге)

Дани Тренчева

Двама славни футболисти на Пирин (Бл) спират с футбола! „Орлетата“ призоваха за подобаващо изпращане

Коледарчета „орисаха“ с добро жителите на село Полена и община Симитли, кметът Веселин Топузов ги посрещна с подаръци

Дани Тренчева

Владимир Димитров ще представлява Община Симитли и България в най – голямото състезание в Източна Европа – Olympia Eastern Europe 2022

admin

Leave a Comment