25.07.2024
Covid-19 България

Ученици и учители получават психологическа подкрепа по телефона

Повече от 40 училищни психолози помагат доброволно на ученици, родители, учители и непедагогически  специалисти, стресирани от пандемията от COVID-19, съобщават от МОН. Те дежурят на безплатни телефонни линии в шест областни центъра в страната, за да отговорят на притесненията и демотивацията за учене в онлайн среда, да съдействат при депресивни състояния вследствие на дългата изолация и при адаптацията към присъствените занятия след продължителен учебен процес от дистанция. Специалистите могат да окажат психологическа подкрепа също за преодоляване на страха от вируса или при загубата на близки хора. 

Министерството на образованието и науката за трети път откри безплатни горещи телефонни линии за нуждаещите се деца и работещи в системата на образованието (виж в края на текста). Освен доброволците – училищни психолози, на позвъняванията при необходимост ще реагират също техни колеги от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към МОН.   

Линиите работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа. Те са отворени за всички ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти от цялата страна. Препоръчително е да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. Така при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за подкрепа в общността, съобщават от МОН. 

Организацията за предоставяне на психологическа подкрепа е създадена съвместно с регионалните управления на образованието, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и директори на училища.

Планирано е телефонните линии да са отворени до 31 март 2022 г.

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

София-град – 0877 183 133

Бургас –  0893 631 573

Варна –  0877 566 696

Велико Търново – 0888 553 601

Пловдив – 0800 16 793

Стара Загора – 0879 833 258

Related posts

Николай Денков: Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново

admin

Български хирурзи откриха опасно усложнение от COVID-19

Дани Тренчева

Лена Бориславова: Без убедително мнозинство срещу корупцията няма как да вървим напред

Двама души загинаха при тежка катастрофа край Враца

admin

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна

Дани Тренчева

Кунчев предлага нови COVID мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment