27.01.2022
Covid-19 България

Ученици в 15 области остават вкъщи до новата доставка на тестове

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19, съобщиха от МОН. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

През миналата седмица Министерството на здравеопазването избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас утре, сряда, 10 ноември.

Related posts

ЕК започна две съдебни процедури срещу България

Дани Тренчева

Как над 300 души резервираха една и съща къща за Нова година?

Дани Тренчева

ПРОВЕРКА СРЕЩУ БОРИСОВ: МВР започва разследване по сигнала на БОЕЦ

Дани Тренчева

Булгаргаз иска 14% по-скъп газ от януари

Дани Тренчева

Задържаха група, извършила взломна кражба от търговски обекти в столицата

Дани Тренчева

Стартира кампания срещу насилието над жени и деца

Дани Тренчева

Leave a Comment