28.03.2023
Covid-19 България

Ученици в 15 области остават вкъщи до новата доставка на тестове

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19, съобщиха от МОН. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

През миналата седмица Министерството на здравеопазването избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас утре, сряда, 10 ноември.

Related posts

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Дани Тренчева

Млад шофьор загина на място след удар в стълб

admin

НЦЗПБ: За две седмици Омикрон може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Дани Тренчева

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас остава в ареста

admin

Почитаме интересен светец, считан за главен основател на монашеския живот

Дани Тренчева

164 хиляди нелегални мигранти са спрели граничните полицаи през 2022 г.

admin

Leave a Comment