29.03.2024
Свят

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Парламентът на Република Северна Македония утвърди днес на сесията по парламентарни въпроси оставката на премиера Зоран Заев. Оставката на министър-председателя представлява и оставка на цялото правителство.

Заев изпрати оставката си вчера на председателя на парламента Талат Джафери. В подадената оставка Заев посочи, че приема това решение като логична стъпка, произтичаща от изхода на местните избори и като израз на поета отговорност за изборните резултати.

С потвърждаването на оставката започват да текат конституционните срокове за избор на ново правителство. Конституцията на Република Северна Македония и Правилникът за дейността на парламента регулират процедурата в случай на оставка на министър-председателя. Член 93 от Конституцията гласи, че „Оставката на министър-председателя, смъртта му или трайната невъзможност да изпълнява задълженията си водят до оставка на правителството. Правителството, което подаде оставка или чийто мандат е приключил, остава на поста до избора на ново правителство“. Съгласно чл.90 от Конституцията, президентът на държавата е длъжен в десетдневен срок да възложи мандата за състава на правителството на кандидат на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в събранието. Номинираният за министър-председател внася програма в Общото събрание и предлага състава на правителството в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата. Правителството, по предложение на министър-председателя и въз основа на програмата, избира парламента с мнозинство от общия брой на представителите.

След оставката се очаква парламентарното мнозинство да номинира новия лидер на СДСМ и настоящ заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски. След като получи мандата, през първата половина на следващия месец Ковачевски трябва да внесе в парламента програмата и предложението за състава на новия правителствен кабинет, след което ще бъде избрано правителството му на заседание на парламента. 

Източник: БГНЕС

Снимка: БТА

Related posts

Турция започва да прилага собствената си ваксина

Дани Тренчева

Кьовеши иска повече европейски прокурори в България

“Демократична България” настоява за разглеждане на решението за военна помощ за Украйна

Здравните власти в САЩ обмислят да препоръчат носенето на по-добри маски заради Омикрон

Дани Тренчева

Спешна среща в Гърция заради COVID-19

Дани Тренчева

Тридневен траур в Сърбия след стрелбата в училище с 9 жертви

admin

Leave a Comment