26.05.2024
България Политика

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен PR

В специална декларация от името на четирите формации в управляващата коалиция от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Декларацията е от името на управляващото мнозинство – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“.

Той посочи редица мотиви за искането, последваха бурни аплодисменти в залата.

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва:

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани.“

Източник: NOVA

Related posts

Бивш социален министър: Липсва яснота за размера на минималната пенсия от 1 януари

Дани Тренчева

КЕВР обсъжда цената на газа за септември

admin

Задържаха голямо количеество прекурсори за производство на синтетични наркотици

admin

Голямо количество кокаин е задържан на Дунав мост 2

admin

Остава студено, температурите до 12 градуса

admin

Изчезналият преди 61 дни в Перник Емил Боев е бил забелязан в София

admin

Leave a Comment