04.12.2022
Свят

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Беларуски войски са се присъединили към руската инвазия и са влезли в Украйна. Това става ясно от съобщение, публикувано в туитъра на украинския парламент, Върховната Рада. В него се казва: 

„Беларуските войски влязоха в Черниговска област. Информацията бе потвърдена пред обществеността от Виталий Кирилов, говорител на Северните териториални сили за отбрана. Повече подробности по-късно“. 

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ще разположи още войски по границата си с Украйна, но няма планове да се присъедини към руската военна операция там. 

„Става въпрос за добре обучени групи за бързо реагиране, които са готови да спрат всяка провокация и всяко военно действие срещу Беларус“, каза още той, цитиран от държавната информационна агенция БелТА

Беларуският президент отбеляза, че е помолил руския си колега Владимир Путин да остави част от силите на Съюзната държава за защита на Гомелска област. 

Беларус няма никакви планове да се присъедини към руската военна операция в Украйна, увери Лукашенко и отрече твърденията, че беларуски войници атакуват Украйна от територията на страната си. 

Според беларускияпрезидент началото на преговорите между Украйна и Русия е увеличило надеждата, че може да бъде сложен край на военните действия.

Източник: Върховната Рада, БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

СЗО одобри индийската ваксина Covaxin

Дани Тренчева

Джонсън: Налагаме санкции на пет руски банки заради Украйна

Дани Тренчева

Албания разреши бустерни дози за пълнолетните

Дани Тренчева

ЕК обмисля да удължи валидността на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Постоянният обстрел от руските сили осуетява евакуацията от Луганската област

Вирусолог: Предстои масово заразяване с Омикрон и скорошен край на пандемията

Дани Тренчева

Leave a Comment