07.12.2023
Свят

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Беларуски войски са се присъединили към руската инвазия и са влезли в Украйна. Това става ясно от съобщение, публикувано в туитъра на украинския парламент, Върховната Рада. В него се казва: 

„Беларуските войски влязоха в Черниговска област. Информацията бе потвърдена пред обществеността от Виталий Кирилов, говорител на Северните териториални сили за отбрана. Повече подробности по-късно“. 

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ще разположи още войски по границата си с Украйна, но няма планове да се присъедини към руската военна операция там. 

„Става въпрос за добре обучени групи за бързо реагиране, които са готови да спрат всяка провокация и всяко военно действие срещу Беларус“, каза още той, цитиран от държавната информационна агенция БелТА

Беларуският президент отбеляза, че е помолил руския си колега Владимир Путин да остави част от силите на Съюзната държава за защита на Гомелска област. 

Беларус няма никакви планове да се присъедини към руската военна операция в Украйна, увери Лукашенко и отрече твърденията, че беларуски войници атакуват Украйна от територията на страната си. 

Според беларускияпрезидент началото на преговорите между Украйна и Русия е увеличило надеждата, че може да бъде сложен край на военните действия.

Източник: Върховната Рада, БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

Десетки ранени при верижна катастрофа в Турция

Дани Тренчева

Pruitt’s Successor Wants Rollbacks, Too. And He Wants Them to Stick

admin

САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

Дани Тренчева

Почина Силвио Берлускони

admin

Достъпен е европейският COVID сертификат за преболедуване с антигенен тест

Дани Тренчева

Турската лира с пореден рекорден спад

Дани Тренчева

Leave a Comment