29.05.2024
Свят

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Беларуски войски са се присъединили към руската инвазия и са влезли в Украйна. Това става ясно от съобщение, публикувано в туитъра на украинския парламент, Върховната Рада. В него се казва: 

„Беларуските войски влязоха в Черниговска област. Информацията бе потвърдена пред обществеността от Виталий Кирилов, говорител на Северните териториални сили за отбрана. Повече подробности по-късно“. 

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ще разположи още войски по границата си с Украйна, но няма планове да се присъедини към руската военна операция там. 

„Става въпрос за добре обучени групи за бързо реагиране, които са готови да спрат всяка провокация и всяко военно действие срещу Беларус“, каза още той, цитиран от държавната информационна агенция БелТА

Беларуският президент отбеляза, че е помолил руския си колега Владимир Путин да остави част от силите на Съюзната държава за защита на Гомелска област. 

Беларус няма никакви планове да се присъедини към руската военна операция в Украйна, увери Лукашенко и отрече твърденията, че беларуски войници атакуват Украйна от територията на страната си. 

Според беларускияпрезидент началото на преговорите между Украйна и Русия е увеличило надеждата, че може да бъде сложен край на военните действия.

Източник: Върховната Рада, БТА

Снимка: iStock/Getty Images

Related posts

Еврокомисията няма да препоръчва задължително ваксиниране срещу COVID-19

Дани Тренчева

Хапчето на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде по-евтино в бедните страни

Дани Тренчева

СЗО се обяви против бланкетните забрани за пътувания заради варианта Омикрон

Дани Тренчева

Евродепутатите призовават за забрана на „златните паспорти“ и за правила на ЕС за „златните визи“

Дани Тренчева

Природният газ в Европа надхвърли 1300 долара за 1000 куб. метра

Дани Тренчева

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment