18.06.2024
Covid-19 България

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

По 100 лева за ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. За това се договориха Министерството на образованието и науката, работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование.

Днес бяха положени последните подписи под анекс към колективния трудов договор (КТД), който регламентира допълнителното плащане до края на тази година, съобщи пресцентърът на МОН.

Със същия документ се увеличава с 20 дни размерът на основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. Това се прави заради дългите периоди на неприсъствено обучение при висока обща заболяемост или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. Част от нея досега беше неплатена.

Непедагогическите специалисти получават още два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу COVID-19. Те могат да ги ползват по свое желание след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

Учителите, които се ваксинират, имат допълнителни два дни платен отпуск още от лятото. За педагогическия персонал те бяха регламентирани с анекс към КТД от 9 август т.г., припомнят от МОН.

Източник: БТА

Related posts

Съобщиха мерките за подкрепа, които ще продължат да действат и след края на извънредната епидемична обстановка

admin

Министър Гьоков: Има риск бюджетът да не мине

Петър Петров

Трифонов: Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация

admin

Днес църквата почита св.свмчк.Власий – Власовден

Дани Тренчева

Обмислят настаняването на украински граждани в наши хотели

Дани Тренчева

ЕС ще започне да ваксинира деца срещу ковид от 13 декември

Дани Тренчева

Leave a Comment