19.08.2022
Covid-19 България

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

По 100 лева за ноември и декември 2021 г. ще получат учителите и непедагогическите специалисти, които изследват учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, за да осигурят присъствено обучение в безопасна среда. За това се договориха Министерството на образованието и науката, работодателските и синдикалните организации в системата на средното образование.

Днес бяха положени последните подписи под анекс към колективния трудов договор (КТД), който регламентира допълнителното плащане до края на тази година, съобщи пресцентърът на МОН.

Със същия документ се увеличава с 20 дни размерът на основния платен годишен отпуск за непедагогическите специалисти в детските градини и училищата. Това се прави заради дългите периоди на неприсъствено обучение при висока обща заболяемост или при локално епидемично огнище, през които обслужващият персонал в училищата е в принудителна отпуска. Част от нея досега беше неплатена.

Непедагогическите специалисти получават още два дни допълнителен платен отпуск, ако се имунизират срещу COVID-19. Те могат да ги ползват по свое желание след поставяне на първата и/или на втората доза от ваксината.

Учителите, които се ваксинират, имат допълнителни два дни платен отпуск още от лятото. За педагогическия персонал те бяха регламентирани с анекс към КТД от 9 август т.г., припомнят от МОН.

Източник: БТА

Related posts

Вече може да се заяви онлайн продължаване изплащането на наследствени пенсии

Дани Тренчева

Църквата почита днес Св. прор. Малахия и Св. мчк Гордий

Дани Тренчева

МОН получи 700 000 теста за COVID-19

Дани Тренчева

Заловиха течен метамфетамин за близо 11 млн. лева на Летище София

Дани Тренчева

Окръжна прокуратура-Варна проверява сделката на общината за Пловдивския панаир

Дани Тренчева

1 943 нови случая на коронавирус у нас

Leave a Comment