29.03.2024
Свят

Турция обвини Гърция в насилие над мигранти

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че „насилието на Гърция спрямо мигранти се е превърнало в държавна политика“ и че „ЕС също има вина“ за това, предаде БТА. Чавушоглу каза това на пресконференция след среща с финландския си колега Пека Хависто в Анкара.

„Гърция продължава политиката си на изтласкване в противоречие с международното право и като нарушава човешките права”, каза още Чавушоглу като допълни, че трябва да се каже „стоп” на нечовешкото отношение спрямо мигранти.

Той обвини Гърция, че е виновна за смъртта на 19 мигранти, намерени мъртви в резултат на измръзване в района на град Ипсала в окръг Одрин, близо до турско-гръцката граница миналата седмица. Турските власти твърдят, че мигрантите са починали от студ, след като незаконно са били изтласкани през границата от гръцката гранична охрана. Гърция категорично отрича обвиненията.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза миналата седмица, че ще повдигне въпроса за малтретирането на мигранти от Гърция при срещите си със световни лидери.

Related posts

Гърция се отказа от облекчаване на Covid мерките

Дани Тренчева

Франция отменя COVID ограниченията през февруари

Дани Тренчева

Съдът в Страсбург поиска от Русия незабавно да спре атаките над цивилни хора и обекти

Дани Тренчева

СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване

Дани Тренчева

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Дани Тренчева

Нови изисквания за влизащите във Великобритания

Дани Тренчева

Leave a Comment