01.07.2022
Свят

Турция обвини Гърция в насилие над мигранти

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че „насилието на Гърция спрямо мигранти се е превърнало в държавна политика“ и че „ЕС също има вина“ за това, предаде БТА. Чавушоглу каза това на пресконференция след среща с финландския си колега Пека Хависто в Анкара.

„Гърция продължава политиката си на изтласкване в противоречие с международното право и като нарушава човешките права”, каза още Чавушоглу като допълни, че трябва да се каже „стоп” на нечовешкото отношение спрямо мигранти.

Той обвини Гърция, че е виновна за смъртта на 19 мигранти, намерени мъртви в резултат на измръзване в района на град Ипсала в окръг Одрин, близо до турско-гръцката граница миналата седмица. Турските власти твърдят, че мигрантите са починали от студ, след като незаконно са били изтласкани през границата от гръцката гранична охрана. Гърция категорично отрича обвиненията.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза миналата седмица, че ще повдигне въпроса за малтретирането на мигранти от Гърция при срещите си със световни лидери.

Related posts

САЩ одобриха Covid ваксинация на деца на възраст между 5 и 11 г.

Дани Тренчева

ЕС разговаря с няколко държави за доставки на газ

Дани Тренчева

Външните министри на Русия и Украйна ще преговарят на турска територия

Дани Тренчева

СЗО призова да бъдат отменени масови прояви по празниците

Дани Тренчева

МВР на Украйна: Десетки убити при масиран обстрел в Харков

Дани Тренчева

СЗО: Смъртността в Европа се е увеличила с 5% за седмица

Дани Тренчева

Leave a Comment