18.06.2024
България Политика

Тихомир Безлов: В „Досиетата Пандора“ има поне 10 пъти повече български офшорни фирми

„Колко са точно – 200 ли са, 500 ли, различни са числата. Това, което е в оригиналните данни не сме го виждали, вероятно в следващите дни това ще се види. Дори да са минималната цифра 200, това са 10 пъти повече, отколкото имахме при досиетата „Панама“ или „Парадайс“, там бяха около двайсетина български имена. Какви точно са офшорките и операциите, това до момента не го знаем“, обясни Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, пред БНТ.

„Сложно е да се докаже престъпление, по-скоро идеята за създаване на една всеобща нетърпимост за страните с благоприятен данъчен режим има една основна цел – увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации. Това е единственото, което може да се каже със сигурност“, смята икономистът Емил Хърсев.

„Всичко останало са само презумпции за престъпления, които трябва да се докажат, някои от които са доста нереални. Очевидно, че това престъпление се свързва основно със страните, в които хората не работят, другаде се извършват престъпленията“, допълни експертът.

Относно фигурирането на Делян Пеевски в „Досиетата Пандора“, Безлов коментира, че в западните страни политици, които имат такива сметки, просто са изчистени от политическия живот.

„Излизането, условно казано, формално на Делян Пеевски, защото ние не знаем дали е излязъл от политиката, според мен се случи още след април месец, когато стана ясно, че вероятно ще влезе в списъка „Магнитски“. Интересният въпрос е кой е вторият политик, защото както чухме анонса, има двама бивши политици, което е много широко понятие“, допълни Безлов.

Според експертите проблемът с офшорните зони и тяхното влияние са различни в различните страни.

„Офшорна зона е сленг, това няма как да се забрани“, допълни Емил Хърсев.

Related posts

Дават допълнително пари на училищата и детските градини заради COVID-19

Дани Тренчева

Откриват 3 пункта за евакуираните от Украйна българи

Дани Тренчева

Отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник

admin

Университетски преподавател е арестуван за педофилия

admin

Българската православна църква чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец

Още търсят Емил Боев в Перник

admin

Leave a Comment