20.04.2024
България Политика

Тихомир Безлов: В „Досиетата Пандора“ има поне 10 пъти повече български офшорни фирми

„Колко са точно – 200 ли са, 500 ли, различни са числата. Това, което е в оригиналните данни не сме го виждали, вероятно в следващите дни това ще се види. Дори да са минималната цифра 200, това са 10 пъти повече, отколкото имахме при досиетата „Панама“ или „Парадайс“, там бяха около двайсетина български имена. Какви точно са офшорките и операциите, това до момента не го знаем“, обясни Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, пред БНТ.

„Сложно е да се докаже престъпление, по-скоро идеята за създаване на една всеобща нетърпимост за страните с благоприятен данъчен режим има една основна цел – увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации. Това е единственото, което може да се каже със сигурност“, смята икономистът Емил Хърсев.

„Всичко останало са само презумпции за престъпления, които трябва да се докажат, някои от които са доста нереални. Очевидно, че това престъпление се свързва основно със страните, в които хората не работят, другаде се извършват престъпленията“, допълни експертът.

Относно фигурирането на Делян Пеевски в „Досиетата Пандора“, Безлов коментира, че в западните страни политици, които имат такива сметки, просто са изчистени от политическия живот.

„Излизането, условно казано, формално на Делян Пеевски, защото ние не знаем дали е излязъл от политиката, според мен се случи още след април месец, когато стана ясно, че вероятно ще влезе в списъка „Магнитски“. Интересният въпрос е кой е вторият политик, защото както чухме анонса, има двама бивши политици, което е много широко понятие“, допълни Безлов.

Според експертите проблемът с офшорните зони и тяхното влияние са различни в различните страни.

„Офшорна зона е сленг, това няма как да се забрани“, допълни Емил Хърсев.

Related posts

Зам.-министър на отбраната: Ако Русия не спре агресията, конфликтът може да стане глобален

Петър Петров

Мирослав Иванов: Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича утре

admin

МОН осигурява 12,8 млн. лв. за тестове на ученици

Дани Тренчева

Частична парализа и недостиг на кислород след райски газ!

admin

НСО търси да назначи над 30 нови служители

admin

Leave a Comment