14.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Таня Димитрова: Гонят ме от общинското жилище в Благоевград, а съм самотна майка с 13-г. син

Самотна майка с малолетно дете е получила заповед да напусне общинското си жилище в Благоевград, тъй като доходите й надвишават критериите. 34-годишната жена работи по заместване в държавната администрация в София и заради предприети съкращения се опасява, че хем ще остане без работа, хем и без дом. За това сигнализира в редакцията на „Струма“ Таня Димитрова, която заяви следното:

„От 10 години обитавам общинско жилище в кв. „Орлова чука“, блок 43. Аз съм родена в Петрич, но от 2006 г. живея в Благоевград. Разведена съм, самотна майка с 13-годишен син. Винаги съм била изрядна в плащането на месечния наем за жилището, който към момента е 53 лв. В понеделник, 26 юли, получих заповед, че трябва да освободя жилището в срок от 1 месец, тъй като не отговарям на критериите. Месечният ми доход надвишава 710 лв. на член от семейството, тъй като е 882 лв. на човек. Аз работих в системата на НАП, но в момента съм на договор по заместване в държавна служба в столицата, в която предстоят структурни промени. Притеснявам се, че мога да бъда съкратена и ще остана без работа, както и без жилище. В момента съм под голям стрес. На мен ли се нагледаха? Свързах се с адвокат и ще обжалваме заповедта в съда. Цял живот съм се справяла сама, силна съм, и сега ще успея“, заяви Таня Димитрова.

За коментар по случая потърсихме директора на дирекция „Социална и жилищна политика“ в общината Емилия Халилова, която обясни следното:

„Случаят е разгледан от 7-членна комисия, в която участват представители на общинска администрация и общински съветници. Установено е, че наемателката не отговаря на подоходните критерии. Съгласно общинската наредба, която е единна, месечният доход на член на семейството не трябва да е повече от 1 минимална работа заплата, която сега е 710 лв. В конкретния казус те са надвишени”, каза Емилия Халилова.

Другите задължителни критерии по наредбата за ползване на общинско жилище са наемателите да имат поне 5-годишна уседналост, т.е. адресната регистрация по постоянен и настоящ адрес, да не са извършвали разпоредителни сделки и да не са собственици на 1/2 имот.

На репортерския ни въпрос дали самотните майки не се ползват от закрила, шефката на социалната дирекция заяви, че няма изключение и правилата са еднакви за всички. На последното заседание на комисията са били прекратени договорите на общо 5-има наематели, които не отговорят на утвърдените критерии. Всички договори за наем на общински жилища минават през контрол и обследване за 12 месеца назад малко преди изтичане на техния срок.

Related posts

Стартира традиционният конкурс за ученици от 6 до 19 години по превенция на наркоманиите за учебната 2021-2022 година в Благоевград

Дани Тренчева

Руски гражданин, издирван от САЩ с мярка „временно задържане“

admin

Важно съобщение от Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград

admin

Контролната среща между „Септември“ (Симитли) и „Струмска слава“ (Радомир) се отлага

Дани Тренчева

Двама славни футболисти на Пирин (Бл) спират с футбола! „Орлетата“ призоваха за подобаващо изпращане

Пожар в ресторант в Благоевград

admin

Leave a Comment