28.11.2022
България Темида

Съдът отказа да разглежда жалбата на „Боец“ за отстраняването на главния прокурор

Върховният административен съд потвърди определението, с което на 22 февруари беше оставена без разглеждане жалбата на „Боец“ срещу решение на Пленума на ВСС.

Жалбата на „Боец“ беше относно отказа на ВСС да разгледа предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор. Според Конституционния съд министърът може да прави подобно предложение до ВСС.

В мотивите на съда се казва, че субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице. Процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице.

Петчленният състав на ВАС приема, че след като Сдружение Гражданско движение „Боец-България обединена с една цел“ не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.

Related posts

Зимата е непредвидима! Трябва ли ни план Б?

admin

Двама младежи загинаха при катастрофа край Сапарева баня

admin

1 943 нови случая на коронавирус у нас

6 589 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Последен ден за подаване на заявления за подпомагане на лозарите

admin

Leave a Comment