23.04.2024
България Темида

Съдът отказа да разглежда жалбата на „Боец“ за отстраняването на главния прокурор

Върховният административен съд потвърди определението, с което на 22 февруари беше оставена без разглеждане жалбата на „Боец“ срещу решение на Пленума на ВСС.

Жалбата на „Боец“ беше относно отказа на ВСС да разгледа предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор. Според Конституционния съд министърът може да прави подобно предложение до ВСС.

В мотивите на съда се казва, че субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице. Процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице.

Петчленният състав на ВАС приема, че след като Сдружение Гражданско движение „Боец-България обединена с една цел“ не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.

Related posts

Десислава Атанасова: 47-ото Народно събрание няма да има дълъг живот

Дани Тренчева

18 тежки пътнотранспортни произшествия за изминалото денонощие

admin

4 626 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Вижте имейла със заплахите за бомби към училищата

admin

Бойко Борисов: Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория

admin

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Дани Тренчева

Leave a Comment