19.04.2024
България Темида

Съдът отказа да разглежда жалбата на „Боец“ за отстраняването на главния прокурор

Върховният административен съд потвърди определението, с което на 22 февруари беше оставена без разглеждане жалбата на „Боец“ срещу решение на Пленума на ВСС.

Жалбата на „Боец“ беше относно отказа на ВСС да разгледа предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор. Според Конституционния съд министърът може да прави подобно предложение до ВСС.

В мотивите на съда се казва, че субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението и главният прокурор Иван Гешев, в качеството му на заинтересовано лице. Процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице.

Петчленният състав на ВАС приема, че след като Сдружение Гражданско движение „Боец-България обединена с една цел“ не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.

Related posts

Задържаха група чужденци, преминали без разрешение през границата на Република България

Дани Тренчева

Три пъти са намалели загиналите при катастрофи, сочи дългосрочната статистика у нас

admin

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Дани Тренчева

Прогноза за времето 15 февруари 2022

Дани Тренчева

10 000 евро глоба за освиркванията на българския химн

admin

29 годишен блъсна и уби жена в Сливен

admin

Leave a Comment