05.10.2022
България

Съдът определи за противоконституционен указът за назначаването на Кирил Петков

Назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката е противоконституционно, реши съдът. 

Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционен Указът на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

Казусът с гражданството на министър Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство w момента на назначаването си за министър – българско и канадско. В последствие 55 депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство, защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това. Още на същия ден от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането. А Кирил Петков обяви, че е направил всички необходими стъпки, за да прекрати гражданството си, преди да бъде назначен за министър. 

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Прокуратурата няма да разследва сигнала за ваксини с изтекъл срок на годност

Дани Тренчева

Нов държавен дълг за 500 хил. лева ще бъде емитиран на 14 март

Дани Тренчева

Асен Василев: Ако имаме основание, ще съдим „Газпром“

admin

Христо Иванов: Това е най-добрият шанс за ефективно редовно правителство

Дани Тренчева

БЛС и НЗОК подписаха методика за разпределяне на средства за лекарите

Дани Тренчева

Прогноза за времето 11 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment