25.09.2023
България

Съдът определи за противоконституционен указът за назначаването на Кирил Петков

Назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката е противоконституционно, реши съдът. 

Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционен Указът на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

Казусът с гражданството на министър Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство w момента на назначаването си за министър – българско и канадско. В последствие 55 депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство, защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това. Още на същия ден от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането. А Кирил Петков обяви, че е направил всички необходими стъпки, за да прекрати гражданството си, преди да бъде назначен за министър. 

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Черна статистика

admin

НС преразпредели 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса

Дани Тренчева

Румен Радев: Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да се нанасят военни удари по суверенна държава

Дани Тренчева

Облаци и дъжд ни очакват днес! Готви ли ни изненада времето в следващите дни

admin

Тийнейджъри се сбиха в автобус в София, единият е арестуван

Дани Тренчева

Иван Демерджиев за наводнението в Пловдивско

admin

Leave a Comment