23.07.2024
Свят

Съдът в Страсбург поиска от Русия незабавно да спре атаките над цивилни хора и обекти

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови спешни временни мерки на Русия заради войната в Украйна и атаките над цивилни хора и жилищни сгради.

От съда в Страсбург съобщиха, че са изискали от правителството на Русия да се въздържа от военни атаки срещу цивилни граждани и обекти, включително жилищни сгради, линейки, училища и болници, както и да осигури незабавно безопасността им в атакуваните и обсадени от руските войски градове в Украйна.

ЕСПЧ може да посочва временни спешни мерки само когато съществува непосредствен риск от непоправими вреди, пише lex.bg. Съдът е получил такова искане в понеделник от украинското правителство, което е заявило, че в страната се извършват „масови нарушения на правата на човека, извършени от руските войски в хода на военната агресия срещу суверенната територия на Украйна”.

Искането е било разгледано от председателя на съда, който припомня, че временни мерки са налагани на Русия, включително и през 2014 г. когато беше анексиран Крим.

„Съдът взема предвид текущите военни действия, които започнаха на 24 февруари 2022 г. в различни части на Украйна и счита, че това поражда реален и продължаващ риск от сериозно нарушаване на правата на гражданското население по Конвенцията“, посочва съдът и отбелязва, че са застрашени правото на живот, забраната за изтезания и нечовешко отношение и правото на личен и семеен живот.

ЕСПЧ е приканил правителството на Русия възможно най-скоро да го информира за предприетите мерки, за да гарантира спазването на Конвенцията за правата на човека и основните свободи, като е уведомил и комитета на министрите на Съвета на Европа.

Заради войната в Украйна, членството на Русия в Съвета на Европа беше замразено, но тя е задължена да изпълнява решенията му, включително и тези на ЕСПЧ. Спорно е обаче доколко ще се съобрази, след като преди дни бившият президент и настоящ зам.-секретар на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че страната му само си губи времето в международните организации, от които беше изключена заради войната. В замразеното членство в Съвета на Европа той видя само възможност за връщане на смъртното наказание в Русия.

„Дива несправедливост. Макар и добра причина най-после да тръшнеш вратата и да забравиш завинаги за тези безсмислени безделници. (…) Освен това е и добра възможност за възстановяване на редица важни институции за предотвратяване на особено тежки престъпления в страната. Като смъртното наказание за най-опасните престъпници, което, между другото, се използва активно в САЩ и Китай.“, написа Медведев в социалните мрежи и добави, че и дипломатическите отношения по принцип не са особено необходими.

„Време е да затворим посолствата с големи катинари. И контактите да продължават, като се гледаме само с бинокъл и оръжейна оптика“, написа бившият руски президент.

Related posts

Протести в Букурещ срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Санкционират презапасяването със стоки в Турция

Дани Тренчева

Зеленски заяви, че Украйна е на път към победата

Дани Тренчева

Цената на газа скочи с над 35%

Дани Тренчева

Испания намалява карантината на заразени с Covid-19 без симптоми

Дани Тренчева

Досиетата „Пандора“: Разкрити тайни богатства и сделки на световни лидери

Дани Тренчева

Leave a Comment