28.03.2024
България

Съветът на Европа настоя България да ограничи влиянието на главния прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за намаляване влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет и Прокурорска колегия и да въведат ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност на обвинител номер едно. Очакванията са това да стане чрез законодателни, а ако е необходимо – и чрез конституционни промени.

Призивът беше отправен по време на заседанието на Комитета на министрите във формат “Права на човека”, на което за пореден път беше разгледано изпълнението на решението на съда в Страсбург по делото “Колеви срещу България“.

Настояването на министрите на Съвета на Европа беше отправено в петък – деня, в който беше конституирано 47-ото Народно събрание. Призивът идва и на фона на преговорите за ново правителството в рамките, на които темата за реформа на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет се смята за консенсусна за формациите, които се участват в тях.

В документа се казва, че в България трябва да се въведе ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност по отношение на главния прокурор и да се намали смразяващият ефект, който влиянието му може да има върху лицата, натоварени с разследването на главния прокурор.

Освен делото “Колеви срещу България” комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава за изпълнение и по други дела. Такъв е казусът “Великова срещу България”. Решението в този случай, че отнася до специфичните мерки, свързани с разследванията срещу служители на правоприлагащите органи (относно независимостта на предварителното разследване и гаранциите срещу насилие).

Източник: svobodnaevropa.bg

Related posts

Двама полицаи пострадаха при гонка с нарушител на пътя

admin

Гражданите без валидни лични документи ще могат да гласуват с удостоверение на предстоящите избори

admin

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

admin

Зам.-министърът с охрана: Страхувам се! Имам три деца

2001 са новите случаи на COVID-19 у нас

Дани Тренчева

Весела Лечева уволни цялото ръководство на тотото

admin

Leave a Comment