27.07.2024
Свят

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

Съветът на Европа изключи Русия от най-важния орган за правата на човека на континента в безпрецедентен ход във връзка с нахлуването и войната на Москва в Украйна, информира БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Комитетът на министрите на организацията от 47 държави обяви в изявление, че „Руската федерация престава да бъде член на Съвета на Европа от днес“, след 26 години членство.

В началото на седмицата парламентарното събрание на групата вече инициира процеса на експулсиране и единодушно подкрепи Русия да бъде изгонена.

Руският външен министър Сергей Лавров настоя в сряда, че независимо от това Русия би напуснала органа. В интервю за руската телевизия RBK той обвини страните от НАТО и ЕС, че „злоупотребяват с мнозинството си в съвета, като в крайна сметка го превръщат в инструмент за антируска политика“. Украйна също е член на Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства решението, като туитира, че „няма място за Русия в европейските органи, тъй като тя води варварска агресивна война срещу Украйна и извършва множество военни престъпления.

Не беше ясно каква е степента на подкрепа за експулсирането, тъй като Комитетът на министрите постигна „консенсус“ при закрити врати, което направи невъзможно пълното разпределение на гласовете.

Related posts

ЕК обмисля да удължи валидността на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Австрия прие задължителната ваксинация

Дани Тренчева

Акциите падат и петролът поевтинява

Дани Тренчева

Германия планира да прекрати повечето COVID ограничения

Дани Тренчева

Зеленски: Украйна не иска да бъде покрита с телата на войници

Дани Тренчева

ЕК приветства политическото споразумение за роумингa

Дани Тренчева

Leave a Comment