22.04.2024
Свят

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

Съветът на Европа изключи Русия от най-важния орган за правата на човека на континента в безпрецедентен ход във връзка с нахлуването и войната на Москва в Украйна, информира БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Комитетът на министрите на организацията от 47 държави обяви в изявление, че „Руската федерация престава да бъде член на Съвета на Европа от днес“, след 26 години членство.

В началото на седмицата парламентарното събрание на групата вече инициира процеса на експулсиране и единодушно подкрепи Русия да бъде изгонена.

Руският външен министър Сергей Лавров настоя в сряда, че независимо от това Русия би напуснала органа. В интервю за руската телевизия RBK той обвини страните от НАТО и ЕС, че „злоупотребяват с мнозинството си в съвета, като в крайна сметка го превръщат в инструмент за антируска политика“. Украйна също е член на Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства решението, като туитира, че „няма място за Русия в европейските органи, тъй като тя води варварска агресивна война срещу Украйна и извършва множество военни престъпления.

Не беше ясно каква е степента на подкрепа за експулсирането, тъй като Комитетът на министрите постигна „консенсус“ при закрити врати, което направи невъзможно пълното разпределение на гласовете.

Related posts

Зеленски пред италианския парламент: „На ръба на оцеляването сме“

Петър Петров

Властите в Мариупол: Успяхме да приберем над 1200 тела на загинали от улиците

Дани Тренчева

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Дани Тренчева

ЕС ще обсъди кандидатурата на Украйна в четвъртък

Дани Тренчева

Джонсън: Налагаме санкции на пет руски банки заради Украйна

Дани Тренчева

Русия забрани британски авиокомпании да използват въздушното й пространство

Дани Тренчева

Leave a Comment