28.01.2023
Covid-19 Свят

Суперзеленият сертификат влиза в сила в Италия

От днес до края на извънредното положение в Италия, което засега би трябвало да приключи на 31 март, суперзеленият сертификат (удостоверението за ваксинирани срещу коронавируса и за преболедували COVID-19, но не и за тестващите се с PCR тест или антигенен тест) става задължителен за почти всички дейности в италианското публично пространство.

Според списъка, цитиран и от БТА, той ще се използва за хотели и други места за настаняване, за тържества след религиозни или граждански церемонии, за изложения, за конгресни центрове, за зоните на открито на ресторантите, за лифтовете, за басейните, спортните зали, за колективните спортове, за спа центровете, за културните центрове, за социалните центрове, за развлекателните дейности на открито.

Новият документ в Италия ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт.

Тази разпоредба, касаеща вътрешния транспорт, обезпокои жителите на малките италиански острови, за които фериботите и самолетите са единствената връзка с континенталната част на страната.

След отправено писмо до премиера Марио Драги от Асоциацията на общините от малките острови, правителството реши, че може да има изключение от правилото за подобни случаи.

За пътуване от и за малките острови ще е валиден и обикновен зелен сертификат, издаван след PCR или антигенен тест за коронавирус, но ако целта на пътуването е по здравни причини или обучение.

Oт днес пък започва записването за поставяне на трета доза от препаратите за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.

Related posts

Pfizer/ BioNTech: Ваксината ни е 100% ефективна при юноши

Дани Тренчева

6 766 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

580 случая на КОВИД-19 у нас пред последното денонощие

admin

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

Лекарство срещу COVID-19 премина успешно клинични тестове

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Над 78% ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС

Дани Тренчева

Leave a Comment