18.06.2024
Covid-19 Свят

Суперзеленият сертификат влиза в сила в Италия

От днес до края на извънредното положение в Италия, което засега би трябвало да приключи на 31 март, суперзеленият сертификат (удостоверението за ваксинирани срещу коронавируса и за преболедували COVID-19, но не и за тестващите се с PCR тест или антигенен тест) става задължителен за почти всички дейности в италианското публично пространство.

Според списъка, цитиран и от БТА, той ще се използва за хотели и други места за настаняване, за тържества след религиозни или граждански церемонии, за изложения, за конгресни центрове, за зоните на открито на ресторантите, за лифтовете, за басейните, спортните зали, за колективните спортове, за спа центровете, за културните центрове, за социалните центрове, за развлекателните дейности на открито.

Новият документ в Италия ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт.

Тази разпоредба, касаеща вътрешния транспорт, обезпокои жителите на малките италиански острови, за които фериботите и самолетите са единствената връзка с континенталната част на страната.

След отправено писмо до премиера Марио Драги от Асоциацията на общините от малките острови, правителството реши, че може да има изключение от правилото за подобни случаи.

За пътуване от и за малките острови ще е валиден и обикновен зелен сертификат, издаван след PCR или антигенен тест за коронавирус, но ако целта на пътуването е по здравни причини или обучение.

Oт днес пък започва записването за поставяне на трета доза от препаратите за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.

Related posts

Русия и украинските военни се споразумяха за съвместна охрана на АЕЦ Чернобил

Турция започва да прилага собствената си ваксина

Дани Тренчева

МЗ: Само 7 области в страната остават в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Кацаров: Няма да има локдаун

Дани Тренчева

18 са новозаразените с коронавирус в Благоевград

3469 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment