01.12.2022
България

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високите сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по около 60 лв. за периода октомври – декември 2021 г., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

За целта Министерският съвет отпусна 1,545 млн. лв. на държавните висши училища и на дружеството „Студентски столове и общежития“ (ССО) ЕАД, които стопанисват общежитията. Те имат ангажимент да ги разпределят между студентите и докторантите, на които се полага съответната помощ.

Прогнозните стойности на компенсациите са направени на база на разликата между средната месечна начислена цена на електрическата енергия по фактурите на студентските общежития и среднопретеглената регулирана цена на електрическа енергия за битови крайни клиенти. Тази разлика вече е частично компенсирана по програмата на Министерството на енергетиката за небитовите потребители. Висшите училища получиха компенсация от 110 лв./MWh за октомври и ноември, и 128,98 лв./MWh за декември 2021 г.

Допълнителните средства за подпомагане на студентите се осигуряват от одобрени вече разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. За изпълнението на програмата ще се сключи Споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на енергетиката. Така МОН се задължава да уведомява енергийното министерство за размера на компенсацията на съответния университет или ССО. За определяне на сумите ще се сформира Комисия за изпълнението на програмата, в която ще бъдат включени представители на МОН и на Националното представителство на студентските съвети.

Related posts

ЛЮБОПИТНО! Стопеното население в Пиринско реже 1 депутатски мандат, в 49-ото НС вече ще сме с 10

admin

Прокурор получи плик, съдържащ патрон и изрезки със заплашителни послания

admin

Давността на отпуска от 2019 г. изтича в края на тази година

Дани Тренчева

Застрашени хора, чакат спасителите в Карловско

admin

Полицията проверява депутат от ГЕРБ за нарушаване на карантината

Дани Тренчева

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

admin

Leave a Comment