13.04.2024
България

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високите сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 души ще получат по около 60 лв. за периода октомври – декември 2021 г., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

За целта Министерският съвет отпусна 1,545 млн. лв. на държавните висши училища и на дружеството „Студентски столове и общежития“ (ССО) ЕАД, които стопанисват общежитията. Те имат ангажимент да ги разпределят между студентите и докторантите, на които се полага съответната помощ.

Прогнозните стойности на компенсациите са направени на база на разликата между средната месечна начислена цена на електрическата енергия по фактурите на студентските общежития и среднопретеглената регулирана цена на електрическа енергия за битови крайни клиенти. Тази разлика вече е частично компенсирана по програмата на Министерството на енергетиката за небитовите потребители. Висшите училища получиха компенсация от 110 лв./MWh за октомври и ноември, и 128,98 лв./MWh за декември 2021 г.

Допълнителните средства за подпомагане на студентите се осигуряват от одобрени вече разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. За изпълнението на програмата ще се сключи Споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на енергетиката. Така МОН се задължава да уведомява енергийното министерство за размера на компенсацията на съответния университет или ССО. За определяне на сумите ще се сформира Комисия за изпълнението на програмата, в която ще бъдат включени представители на МОН и на Националното представителство на студентските съвети.

Related posts

Петков обяви кога отпадат зелените сертификати у нас

Дани Тренчева

Почитаме Св. великомъченица Екатерина

admin

Радев на среща за газа

admin

Слави Трифонов към НАТО и ЕС: Като държите да подкрепим РСМ, постъпете партньорски към нас – без визи за САЩ и веднага в Шенген

Дани Тренчева

Поведение при движение в гръмотевична буря

Разкриха причината за скандала и стрелбата на бензиностанция в София

Leave a Comment