17.06.2024
Свят

Страните от Г-7 са готови да наложат санкции на Русия, ако нахлуе в Украйна

Финансовите министри на страните от Групата на седемте (Г-7) заявиха, че са готови да наложат тежки икономически санкции на Русия, ако тя нападне Украйна, предаде БТА. Те нарекоха струпването на руски войски по границите на Украйна „причина за сериозна загриженост“ и посочиха, че ако военното нахлуване протече така, както се опасява Западът, това ще има бърз ефект върху Русия.

„Отново заявяваме, че по-специално всяка по-нататъшна военна агресия от страна на Русия срещу Украйна ще бъде посрещната с бърз, координиран и силен отговор“, се казва в съвместното изявление. „Готови сме колективно да наложим икономически и финансови санкции, които ще имат тежки и незабавни последици за руската икономика“.

Едновременно с това финансовите министри от Г-7 обещаха бърза и решителна подкрепа за икономиката на Украйна, уточни Ройтерс.

Високопоставени представители на САЩ заявиха през последните дни, че според разузнавателните данни Русия може да планира да нахлуе в Украйна „по всяко време“. Понастоящем Вашингтон оценява броя на руските войски, събрани в близост до съседната страна, на 130 000 души.

Въпреки това струпване на войски Русия многократно отрича да има намерение да нахлуе в Украйна и обвинява Запада във „всяване на страх“.

Франция, Германия, Италия, Япония, Съединените щати, Великобритания и Канада образуват Г-7. По силата на ротационното председателство в момента начело на организацията е Германия.

Related posts

Македонски митничари пропуснали катастрофиралия автобус с нередовни документи

Дани Тренчева

Откриха пингвин на 3000 км от Антарктика

Дани Тренчева

Великобритания с готовност да отпусне на Украйна до 500 млн. долара

Дани Тренчева

Първа присъда след разследване на Европейската прокуратура

Дани Тренчева

САЩ обмислят включването на България в програмата за безвизово пътуване

Дани Тренчева

Утвърдиха оставката на Зоран Заев в парламента на РС Македония

Дани Тренчева

Leave a Comment