04.12.2022
Свят

Страните от Г-7 са готови да наложат санкции на Русия, ако нахлуе в Украйна

Финансовите министри на страните от Групата на седемте (Г-7) заявиха, че са готови да наложат тежки икономически санкции на Русия, ако тя нападне Украйна, предаде БТА. Те нарекоха струпването на руски войски по границите на Украйна „причина за сериозна загриженост“ и посочиха, че ако военното нахлуване протече така, както се опасява Западът, това ще има бърз ефект върху Русия.

„Отново заявяваме, че по-специално всяка по-нататъшна военна агресия от страна на Русия срещу Украйна ще бъде посрещната с бърз, координиран и силен отговор“, се казва в съвместното изявление. „Готови сме колективно да наложим икономически и финансови санкции, които ще имат тежки и незабавни последици за руската икономика“.

Едновременно с това финансовите министри от Г-7 обещаха бърза и решителна подкрепа за икономиката на Украйна, уточни Ройтерс.

Високопоставени представители на САЩ заявиха през последните дни, че според разузнавателните данни Русия може да планира да нахлуе в Украйна „по всяко време“. Понастоящем Вашингтон оценява броя на руските войски, събрани в близост до съседната страна, на 130 000 души.

Въпреки това струпване на войски Русия многократно отрича да има намерение да нахлуе в Украйна и обвинява Запада във „всяване на страх“.

Франция, Германия, Италия, Япония, Съединените щати, Великобритания и Канада образуват Г-7. По силата на ротационното председателство в момента начело на организацията е Германия.

Related posts

Силен взрив в сграда в центъра на Атина, има един ранен

Дани Тренчева

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

Близо 100 млрд. долара са откраднати от програмите за подпомагане след COVID в САЩ

Дани Тренчева

Бил Гейтс прогнозира край на пандемията през лятото

Дани Тренчева

Чернобил продължава да бъде без електрозахранване

Дани Тренчева

Затягат ограниченията за неваксинирани във Франция

Дани Тренчева

Leave a Comment