28.03.2024
Covid-19 Свят

СЗО: Европа влиза в примирие с COVID-19

Две години след появата на COVID-19, Европа скоро може да навлезе в „дълъг период на спокойствие“ поради високия процент на ваксинация, по-лекия вариант Омикрон и края на зимата, заяви СЗО.

„Този период на по-висока защита трябва да се разглежда като примирие, което може да ни донесе трайно спокойствие“, заяви пред репортери директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Освен това Европа ще бъде в по-добра позиция да отблъсне всяко възобновяване на предаването на инфекцията, „дори и при по-вирулентен вариант“ от Омикрон, добави той.

„Вярвам, че е възможно да се реагира на новите варианти, които неизбежно ще се появят, без да се налагат отново такива деструктивни мерки, каквито ни бяха необходими преди“, каза още Клуге.

Въпреки това той предупреди, че оптимистичният сценарий ще се сбъдне само ако държавите продължат кампаниите си за ваксиниране и засилят наблюдението за откриване на нови варианти. Той също така призова здравните органи да защитават рисковите групи и да насърчават индивидуалната отговорност.

С разпространението на по-заразния вариант Омикрон инфекциите рязко нараснаха в европейския регион на СЗО, който включва 53 държави, включително някои от тях в Централна Азия. По данни на СЗО през миналата седмица в региона са регистрирани около 12 милиона нови случая, което е най-високото ниво от началото на пандемията.

Източник: БГНЕС

Related posts

Здравният министър дава спешно изявление

Дани Тренчева

Ковид по света

admin

COVID-19: 1770 нови случая за последното денонощие

admin

706 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас

Дани Тренчева

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

admin

Фон дер Лайен: Критериите за прием на нови членове в ЕС не могат да бъдат изоставени

Дани Тренчева

Leave a Comment