09.12.2022
Свят

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност, съобщи украинският енергиен оператор „Укренерго“.

Централата е напълно изключена от електропреносната мрежа, се казва в изявление на страницата на оператора във Facebook, като се добавя, че заради военните операции „няма възможност за възстановяване на линиите“.

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

„Положението на персонала се влошава“, заявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския ядрен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са разположени изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа.

Във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова „силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там“. Той също така повтори предложението си да пътува до Чернобил или другаде, за да осигури „ангажимент за безопасност и сигурност“ на украинските електроцентрали от всички страни.

Източник: БГНЕС

Related posts

COVID лекарството на Pfizer налично в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

Белгия ще отнема правата на неваксинирани здравни работници

Дани Тренчева

Откраднаха ключове за генериране на европейски зелен паспорт

Дани Тренчева

СЗО предупреди за опасност от недостиг на спринцовки за ваксинация срещу COVID-19

Дани Тренчева

Гърция задържа пратка с над 80 кг кокаин, предназначен за България

Дани Тренчева

Leave a Comment