25.05.2024
Свят

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност, съобщи украинският енергиен оператор „Укренерго“.

Централата е напълно изключена от електропреносната мрежа, се казва в изявление на страницата на оператора във Facebook, като се добавя, че заради военните операции „няма възможност за възстановяване на линиите“.

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

„Положението на персонала се влошава“, заявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския ядрен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са разположени изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа.

Във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова „силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там“. Той също така повтори предложението си да пътува до Чернобил или другаде, за да осигури „ангажимент за безопасност и сигурност“ на украинските електроцентрали от всички страни.

Източник: БГНЕС

Related posts

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Дани Тренчева

Антиваксъри причиниха експлозия в училище в Кипър

Дани Тренчева

Намeриха мъжки труп близо до мястото на катастрофата на влака в Пирот

admin

В очакване на преговори: Руските войски са намалили темповете на настъпление

Дани Тренчева

Във Великобритания вече и заразените може да ходят на работа

Дани Тренчева

COVID лекарството на Pfizer налично в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment